Гриби – це смачно й корисно, адже вони містять білки, небагато жирів і вітаміни. Однак щороку під час грибного сезону трапляються випадки отруєння грибами. Так, у Львові за осінній період 2017 року вже зареєстровано 5 випадків отруєння, і зі слів потерпілих, в їжу вони вживали опеньки, гливи та сироїжки. Постраждалі порушили правила приготування грибів, а також могли зібрати й отруйні гриби, повідомляє Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України». Відтак, центр нагадує про «небезпечних двійників» осінніх грибів.

Так, епідеміологи  Львова звертають увагу на причини, які могли спричинити згадані вище отруєння. В осінній період найчастіше грибники збирають опеньки, сироїжки, проте є гриби схожі на них виглядом, але при їх вживанні виникає отруєння організму.

Огнівка вільхова – широко поширена. Активно плодоносить в серпні і вересні. Росте в листяних лісах. Великі колонії можуть формуватися на повалених вільхових і березових стовбурах. Запам’ятайте: не варто брати підпеньки, які ростуть поблизу хвойних дерев та їх останків.

У справжніх осінніх опеньків  є чіткі особливості, що характерні для цього гриба. Найперша особливість, що кидається у вічі, це махровий капелюшок з більш темною лускою. У молодих грибів він ніколи не буває гладеньким. Однак у старих опеньків луски залишається дуже мало. І тут їх можна сплутати з несправжніми чи отруйними грибами. Іноді у справжніх опеньок шапочка не напівкуляста, а з горбочком. В осінніх опеньків ніжка товста.

Варто звернути увагу на колір капелюшка знизу. У справжнього опенька пластинка кремова або світло-бежева. Несправжні опеньки характеризуються гладенькою ніжкою (мал. знизу), гірким смаком.

Дуже часто люди вживають сироїжки через їх чудові смакові властивості, однак є безліч сироїжок, які відносяться до умовно-їстівних. Це сироїжка Мейра, криваво-червона, сироїжка красива, сироїжка відцвітаюча, сироїжка вохриста. Сироїжку лускату та зеленувату можна сплутати з блідою поганкою.

Отруєння може спричинити також забруднення грибів радіонуклідами, пестицидами, якщо збирати їстівні гриби у забруднених зонах (біля траси, електричних опор, сміттєзвалищ). Не купуйте гриби на стихійних ринках, не знаючи в яких місцях вони були зібрані. Людина, що збирає гриби, може бути не професіоналом у цій справі.

Основні правила при приготуванні грибів: готувати тільки свіжозібрані гриби, попередньо проваривши їх 30 хвилин у підсоленій воді. Після приготування гриби не повинні гірчити, якщо відчувається гіркий смак – не вживайте страву.  Не давайте страви з грибів малолітнім дітям та вагітним жінкам.

Симптоми, які можуть свідчити про отруєння грибами: біль голови, запаморочення, загальна слабкість, спрага, нудота, блювота, пронос з кров’ю що супроводжується болем у животі.

Допомога при отруєнні: одразу викликайте швидку допомогу. До приїзду медиків потерпілому обов’язково потрібно промити шлунок: дати випити підсоленої води і штучно викликати блювання. Після очищення  кишечнику – дати активоване вугілля (1 таблетка на 10кг маси тіла людини).

Щоб не стати «жертвою» отруйного гриба, завжди збирайте лише ті гриби, які достовірно вам відомі та які ростуть в екологічно чистих лісах, а також не купуйте маловідомі гриби на стихійних ринках!