«Розмови і балачки про допомогу ми вже чуємо більше року, на жаль, нема політичної волі виконувати те, що має виконувати держава», - А. Садовий

  • 19.06.2017, 17:30
  • Христина Процак
Міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував сьогоднішнє рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повторно звернутись до керівництва держави щодо запровадження у Львові зони надзвичайної екологічної ситуації, у зв’язку з погіршенням ситуації щодо вивезення та захоронення ТПВ з міста Львова.

«Розмови і балачки про допомогу ми вже чуємо більше року. На жаль, нема політичної волі не просто допомогти, а виконувати те, що має виконувати держава. Рік тому, після підпалу, закрили полігон за рішенням суду за поданням прокуратури. З того часу ми маємо проблеми, бо це був базовий полігон для Львова і 4 районів області. Щодня громада міста продукує 600 тонн сміття. Ніхто альтернативної ділянки не запропонував. Ніхто не дав можливості користуватись іншими полігонами. Ми опинились в блокаді. Ця блокада триває рік часу. Ми місто частково тримаємо у чистоті.

Сьогодні ситуація дійшла до межі. Орієнтовно 8,5 тис тонн сміття лежить на землі і нема куди вивозити. Треба, в першу чергу, розблокувати можливість вивезення. Були розмови, що місто отримає ділянку під новий полігон. За ту ділянку місто просить область вже 26 років, за часів усіх мерів. Якщо у нас є державна влада, будь ласка, запропонуйте, ми збудуємо там полігон. Хочете долучатись – будь ласка, але потрібні дії, а не політичні спекуляції.

На жаль, ми не отримали жодної легітимної ділянки, яка би підходила по ДБН, щоб такий комплекс там збудувати. Було так: «там в полі є ділянка, може ви собі там щось збудуйте». Це знущання над людьми. Це має бути відповідна земля, відповідні документи, дозволи. Місто не може мати полігон на своїй території. Це має бути в межах області. В нас є багато земель, які для цього можна переобладнати. Місто готове використати на це кошти.

Французи нам допомагають з проектуванням. Це реальна допомога, яку ми отримали від французького уряду. Ми визначили ділянку, де ми будемо будувати завод, це територія ТЕЦ-2, зараз процес проектування. Ми до кінця цього року плануємо розпочати будівництво заводу. Це буде, я думаю, один з перших заводів в Україні. В Україні сьогодні нема жодного сучасного заводу, 96% всього сміття банально йде на полігони на захоронення. Ніхто в країні на цю тему ніколи не думав, в державі навіть нема стратегії поводження з ТПВ. Ми стали заручниками політичного процесу, коли не подобається «Самопоміч», не подобається Садовий. Будь ласка, карайте, арештовуйте мене, але не рухайте простих людей, не робіть їх заручниками.

Якщо держава, використовуючи свій ресурс, надасть ділянку під полігон, а нам потрібен для міста і для області резервний полігон, і держава фінансово допоможе – будь ласка. Але я хочу бачити документ, а чую балачки. Люди бояться допомагати Львову, бо є заборона: «будете допомагати, будете мати кримінальні справи і переслідування». Люди залякані. Це, так звана, українська децентралізація.

Треба, щоб нам не заважали. Найбільша допомога державної влади – коли вона не заважає і не вставляє палки в колеса. Бо всі дозвільні документи видають державні органи влади, місто є заручником цього процесу.

В Україні є 5,5 тис полігонів. Дуже багато з них готові з нами працювати, бо ми платимо кошти, але люди бояться, що завтра прийдуть правоохоронні органи, вилучать документи, відкриють кримінальні справи. Це штучно створена блокада.

Мова не йде лише про 8,5 тис тонн сміття. Ми щодня продукуємо 600 тонн. Був підписаний меморандум з містами Львівської області. Він виконується у невеликій частині. Я тоді говорив, що поки ми не збудуємо новий завод, якщо не буде іншого тимчасового полігону, то нам треба мати стабільні угоди. Для того чи іншого міста прийняти від нас машину чи дві – це не проблема. Але штучні перепони, приниження людської гідності – я ніколи не думав, що таке може бути в Україні. Я 11 років працюю міським головою. Відбувались різні ситуації в Україні – пожежі, буревії. Реакція Уряду була моментальною і дієвою. Рік час перекидування з пустого у порожнє. Я такого не міг собі уявити.

У меморандумі написано про 570 тонн, а реально приймають лише 100 тонн. 70% міста Львова чисте, прибране, охайне. 30% є перенавантаження, це переважно там, де працює компанія АВЕ, найбільший перевізник, який має 33% ринку. У них заблоковані усі контакти по полігонах, вони не мають куди вивозити. якщо полігони розблокують, вони зі сьогоднішнього дня почнуть вивозити. Поки я жодного позитивного імпульсу не почув. По усіх полігонах, де вони працювали, вилучають документи. В інших перевізників також вилучали документи. Це також один з моментів дестабілізувати роботу, а потім сказати, що ми не справились. Розумію, що є політична не проста ситуація в країні, але люди не повинні страждати», - розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

протокол