На виконкомі затвердили пілотний проект з організації збирання, переробки, утилізації та видалення харчових відходів

  • 07.03.2018, 12:17
  • Романа Куць
Сьогодні, 7 березня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради було прийнято рішення «Про затвердження пілотного проекту з організації збирання, оброблення (перероблення), утилізації та видалення харчових відходів, які утворюються внаслідок діяльності підприємств, установ та організацій м. Львова».

фото: Олександр Мазуренко

«До нас звернулась громадська організація «Пермакультура в Україні» про організацію такого пілотного проекту у місті Львові з організації вивезення, утилізації й перероблення саме харчових відходів. Наше ЛКП «Зелене місто» на виконання стратегії по поводженню з побутовими відходами погодилося організувати такий пілотний проект. Тобто ми пропонуємо з підприємством збирати саме харчові відходи, їх транспортувати на полігон, наприклад, на полігон села Воля Гомулецька, де є екологічний коледж, здійснювати там переробку. Тобто ми пропонуємо, щоб наше підприємство «Зелене місто» організувало укладення угод з такими підприємствами, організаціями, установами і спробувало зменшити ту кількість відходів, які будуть вивозити на інші полігони, переробляти харчові відходи, від чого утворюватиметься компост. Ми думаємо, що нам вдасться реалізувати цей проект, бо це насправді важлива справа і такої переробки немає ще ніде в Україні.

Там є екологічний коледж, є полігон, де громадська організація «Пермакультура в Україні»  вже пробувала здійснювати такі речі. Найголовніше для нас – організувати збір, перевезення, миття контейнерів, аби розпочати цей процес. Ми давно працюємо над тим, щоб зменшити кількість відходів, які будуть вивозити на полігон для того, щоб це була екологічна переробка і можна було далі використовувати цей компост, який буде утворюватися.

Це є пілотний проект, кошти ще не залучені. Ми обов’язково прорахуємо кошторис, аби укласти угоди з перевізником, аби мати контейнери, аби перевізник збирав ці контейнери і відвозив їх на полігон (це орієнтовно 10 км від Львова). Я думаю, що впродовж року проект триватиме, а якщо буде успішний, то буде й продовжуватися далі», - зазначила директор департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич.