Львів розпочав роботу над здобуттям статусу «Місто, дружнє до дитини»

  • 01.02.2013, 17:32
«Львів – місто, дружнє до дитини». Саме таку ініціативу спільно з Міжнародним дитячим фондом ЮНІСЕФ розпочинає реалізовувати місто у 2013 році. Відтак, у Львові формують максимально відповідні умови для повноцінного життя та розвитку дітей, інтереси яких визнаються найвищим пріоритетом.

Метою цієї ініціативи є створення комфортного та сприятливого міського середовища для проживання усіх громадян, насамперед – дітей. Важливою умовою для формування міста, дружнього до дітей, є об’єднання зусиль усієї громади та влади міста для того, аби забезпечити дотримання прав та інтересів дітей та покращити їхнє становище. Тому до впровадження концепції «Міста, дружнього до дитини» залучають представників усіх структур та організацій, які працюють з дітьми – як владних, так і громадських, а також представників батьківського середовища (голови батьківських комітетів) та активних учнів львівських шкіл, які репрезентуватимуть дорослим дитячу думку про проблеми у місті.

Одним із провідних постулатів концепції є можливість дітей висловлювати своє бачення того, яким має бути їхнє місто, та впливати на відповідні рішення міської влади, які стосуються дітей. Тобто, передбачено активне залучення дітей до процесу прийняття владних рішень.

З наступного тижня у Львові буде офіційно функціонувати Координаційна рада з запровадження ініціативи «Місто, дружнє до дитини». До неї увійдуть різні міські структури, які у своїй роботі дотичні до дітей. Це, наприклад, управління соціального захисту, управління молоді, сім’ї та спорту, управління культури, управління охорони здоров’я, міські соціальні служби, такі як Центр соціальних служб, установи дитячо-юнацьких молодіжних клубів, а також представники громадських організацій, які працюють з дітьми, та представники батьківського середовища. Спільно, в такому широкому колі, ми будемо формувати і реалізовувати стратегію і порядок кроків для втілення ініціативи «Місто, дружнє до дитини». Сюди залучено велике коло людей, які дотичні до дітей кожен у своєму аспекті. Тому врахування думки всіх цих людей допоможе нам створити правильний напрям руху.

Володимир Шнайдер, начальник управління молоді,сім’ї та спорту

На шляху до створення статусу «Міста, дружнього до дитини», стоїть ряд завдань:

  1. Формування координаційного органу з представників громадських організацій та органів місцевого самоврядування, який працюватиме над розробкою стратегії «Місто, дружнє до дитини»
  2. Створення Дитячої дорадчої ради – представницького дитячого органу при Львівській міській раді, який паралельно з дорослими працюватиме над покращенням умов для життя у місті
  3. Всебічна оцінка та аналіз становища дітей у місті, з метою визначення пріоритетних завдань та проблем, які стосуються дітей та потребують вирішення
  4. Розробка міської стратегії «Міста, дружнього до дитини» – нормативного документу, який регламентуватиме шлях Львова у процесі формування міської політики щодо дітей
  5. Щорічна підготовка «Доповіді про становище дітей у місті», яка ґрунтуватиметься на визначених критеріях та індикаторах, результати якої засвідчуватимуть поступ міста у реалізації стратегії Міста, дружнього до дитини.

У Львові вже створено робочу групу з представників громадських організацій та органів місцевого самоврядування, на яку покладено функцію розробки та впровадження у Львові стратегії «Міста, дружнього до дитини». Для учасників робочої групи вже було проведено дві попередні зустрічі з координаторами проекту у Львові. У п’ятницю, 25 січня, за участю консультанта UNICEF з питань впровадження ініціативи «Місто, дружнє до дитини» презентували Концепцію та визначили подальшу стратегію роботи. Сьогодні, 1 лютого, для учасників цієї групи провели перше навчання щодо форми та методів роботи та інструментів, які можна використовувати на шляху виконання визначених завдань.

Також вже сформовано основу Дитячої дорадчої ради, до якої входять представники учнівського самоврядування міста, активного дитячого середовища, а також представники вразливих груп дітей, а саме: діти-сироти, діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, діти з обмеженими функціональними можливостями, талановиті діти та діти з багатодітних сімей. 25 січня для них провели тренінг щодо участі дітей у процесі прийняття рішень.

Наступним етапом у роботі Координаційної та Дитячої дорадчої рад буде всебічний аналіз та оцінка становища дітей у Львові та визначення проблем, які існують у дитячому середовищі й потребують вирішення. З цією метою у львівських школах буде проведено опитування серед дітей та батьків, яке стосується соціально-економічних та культурно-освітніх умов життя дітей.

Коли заходиш в Ратушу, то перше, що кидається в очі, це дитячі малюнки в коридорах. Це свідчення того, що міська рада стоїть обличчям до дітей. Я думаю, що та зацікавленість, яка була проявлена з боку міської влади до цієї ініціативи, а ЮНІСЕФ співпрацює з тими містами, які самі висловили таке бажання, є свідченням майбутнього успіху. Думаю, культурна столиця України має стати і лідером у впровадженні «Міста дружнього до дитини» на теренах нашої Батьківщини. Я дуже радий, що ми співпрацюємо зі Львовом. Я побачив тут зацікавлений і діловий підхід, сучасне бачення, а головне – людей з ідеями, готових працювати.

Сергій Алещенко, Консультант Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ з впровадження ініціативи «Міста, дружні до дитини»

Довідка

Ініціатива «Місто, дружнє до дитини» виникла у 1996 році як реакція на стрімку глобальну урбанізацію (в Україні 64% дітей живе у містах). Ініціатива є логічним результатом пошуку шляхів впровадження на місцевому рівні положень Конвенції ООН про права дитини та підсумкового документу спеціальної сесії ООН «Світ, сприятливий до дітей», підписаного  Кабінетом Міністрів України 10 травня 2002 року.

«Місто дружнє до дитини» – місцева система врядування, спрямована на захист прав дітей. Приєднання міста до цієї ініціативи означає, що муніципальна влада і громада спільно визнають інтереси дітей своїм найвищим пріоритетом, розробляють та здійснюють таку політику, які забезпечує реалізацію прав наймолодших громадян.

Ініціатива надає наймолодшим громадянам можливість висловлювати своє бачення того, яким має бути їхнє місто, впливати на відповідні рішення муніципальної влади, бути повноправним членом своєї родини та громади міста, активним учасником соціального життя, отримувати якісну освіту, медичне обслуговування та соціальний захист, бути захищеним від експлуатації, насильства та жорстокого поводження та приниження гідності, пити чисту воду та бути захищеними від інфекцій, відчувати себе безпечно на вулицях міста, мати місця для ігор та зустрічей з друзями, бути учасником культурного та соціального життя, мати вільний доступ до всіх послуг незалежно від своєї раси, національності, віри, доходів, статі та фізичного стану.

Ініціатива Міст, дружніх до дитини, набула широкого поширення у світі. Зараз більше 1000 міст у різних куточках планети (в першу чергу, у Європі) проголосили себе дружніми до дітей і реалізують відповідну політику.

В Україні ініціатором створення Міст, дружніх до дитини, виступило Представництво ЮНІСЕФ у партнерстві з громадськими організаціями та муніципалітетами. З 2006 року ініціатива за підтримки ЮНІСЕФ впроваджується у Львівській (Червоноград, Дрогобич, Жовква та Винники) та Сумській області (Тростянець, Ромни, Лебедин, Кролевець, Шостка та Білопілля), а з 2010 року – у Коростені, Сарнах, Березному та Ріпкинському районі Чернігівської області. Протягом 2009-2010 рр. з ініціативи мера міста до неї долучилася Винниця. У 2012 році до ініціативи приєдналися Львів, Харків, Київ, Сімферополь, Євпаторія, Горлівка. Зацікавленість виявили Одеса, Маріуполь, Луганськ, Суми, Дніпропетровськ.