Під час перформансу у філармонії мер Львова вручив Філіпу Сендсу «Золотий герб міста»

  • 11.11.2017, 21:58
  • Христина Процак
Сьогодні, 11 листопада, о 19.00 год. для львів'ян і гостей міста у Львівській обласній філармонії, що на вул. Чайковського, 7, відбувся мистецький перформанс-драма «Східно-західна вулиця. Пісня добра і зла», який розповів про те, як двоє випускників Львівського університету заклали основи сучасного міжнародного права. Постановка відбувається лише 4 рази на рік в різних містах світу.

Львівська подія виняткова тим, що в ній взяв участь Емануель Акс – один з найвидатніших сучасних піаністів, володар семи Греммі, який народився у Львові.

Створений Філіпом Сендсом, юристом, який брав участь у найбільш резонансних міжнародних судах про злочини геноциду та порушення прав людини, автором світового бестселера «Східно-західна вулиця. Повернення до Львова», цей твір пропонує новий погляд на Нюрнберзький процес та історію сучасного міжнародного права через долі трьох юристів. Це розповідь про двох випускників Львівського університету Герша Лаутерпахта та Рафаеля Лемкіна, які винайшли юридичні терміни для найжахливіших злочинів 20 століття – «злочин проти людяності» та «геноцид», у яких визнали винним третього - Ганса Франка, генерал-губернатора окупованої Польщі.

Перформенс відкрив незнану історію, яка змінила Львів, міжнародне право та сучасний світ. Постановка Ніни Бразьє (Nina Brazier) однієї з провідних оперних режисерок сучасної Великобританії. За участю юриста та автора Філіпа Сендса і зірки німецького кіно Каті Ріман (Katja Riemann) та у супроводі музики Баха, Бетховена, Рахманінова, Поля Мізракі та Леонарда Коена, яку виконали: Лоран Наурі (бас-баритона, Метрополітен Опера) та знаний джазовий піаніст Гійом де Шоссі (Париж).

Спеціальним гостем програми став Емануель Акс, один з найзнаніших піаністів сучасності, володар семи Греммі. Він долучився до постановки лише у Львові - вперше після 1956-го року Емануель Акс повернувся в місто, в якому народився і розпочав музичне навчання.

«Ми сьогодні з вами пережили дуже сильні емоції. Після таких слів, після такої музики важко щось говорити, але, думаю, це було би великою честю для усіх нас, для нашої громади сьогодні вшанувати Філіпа Сендса за його книжку, за пам'ять і за велику любов. Золотий герб від громади міста Львова – для Філіпа Сендса. Маленький подарунок для Емануеля. Після 60 років він перший раз вернувся до Львова. Я вірю, що він ще буде приїжджати і чарувати нас своєю музикою», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Відтак, Філіпу Сендсу міський голова Львова Андрій Садовий вручив «Золотий герб міста Львова», а Емануелю Аксу – пам’ятну монету із зображенням Короля Данила Галицького.

Організатори: Центр міської історії, Nova Touring International (Barcelona), Львівська міська рада, Львівська обласна філармонія. 

Партнери: Видавництво Старого Лева, Collegium Musicum, Львів – місто літератури, ГО «Молода дипломатія», Ліга студентів Асоціації правників України, DikArt Creative Marketing Company.