У Львові запускають першу в Україні лінію з переробки ртутних енергоощадних ламп

  • 20.10.2015, 15:20
  • Мар’яна Щепанська
Львів взяв приклад з Польщі, Італії та інших закордонних країн. Сьогодні на міській ТЕЦ-2 урочисто відкрили лінію з переробки відпрацьованих трубчастих та компактних енергоощадних ламп, що містять ртуть, яка є першою такою на території України.

фото (автор – Олександр Мазуренко)

Запуск лінії передбачено проектом «Створення муніципальної системи поводження з відходами електронного та електричного устаткування у Львові з використанням досвіду Любліна», який реалізовується за співфінансування ЄС. Загалом на втілення його в життя передбачено близько 1,3 млн євро: йдеться про створення власне лінії (700 тис. євро), розробку програми, проведення досліджень, семінарів та конференцій, широкої інформаційної кампанії та придбання обладнання для безпечного поводження з відходами електронного устаткування.

Найбільш масштабним із цих заходів є, власне, купівля цього надсучасного інтелектуального комплексу для утилізації люмінесцентних ламп, що містять небезпечну для здоров'я людини та довкілля ртуть. Постачальник цього обладнання – шведська компанія «MRT System International AB» – є одним зі світових лідерів у галузі рециклінгу електронних відходів, зокрема й тих, які містять небезпечні компоненти. Обладнання цієї фірми успішно використовують в Європі, Північній Америці та Азії.

За словами координатора проекту Оксани Війтик, оскільки лінія буде повністю автоматизована, працюватимуть тут всього 2 людини, для яких представники компанії-постачальника вже провели навчання. Механізм роботи лінії полягатиме у подрібненні лампи, виділенні її структурних частин та подальшій їх переробці.

Потужність закупленої технологічної лінії складає близько 500 трубчастих або 800 компактних люмінесцентних ламп за годину. Це дозволяє практично повністю забезпечити відповідними послугами всю Західну Україну. Як зазначають в міському управлінні екології та благоустрою, основним критерієм ефективності використання цього обладнання є застосування практично безвідходної технології, або, як її ще називають, технології «zero waste». Практично усі компоненти, отримані в результаті переробки ламп, можуть бути використані як вторинна сировина. У результаті реалізації проекту, не лише закупили власне обладнання, а й відремонтували та повністю реконструювали цех, у якому він надійно та безпечно функціонуватиме. Це дасть новий поштовх для ефективного використання та освоєння промислових територій міста Львова, зокрема – території ТЕЦ-2.

Збір використаних ламп від населення здійснюватиметься на базі 2 уже закуплених пересувних приймальних пунктів – еко-бусів.

Нагадаємо, з липня 2014 р. в місті функціонує система збору відпрацьованих батарейок, яка охоплює мережу із 94 стаціонарних контейнерів, розміщених в установах, супермаркетах, закладах освіти та ЛКП. Транспортування відпрацьованих батарейок здійснює спеціально облаштований мікроавтобус, куплений за кошти міського фонду охорони навколишнього середовища. Станом на сьогодні, зібрано близько 5 тонн відпрацьованих батарейок від мешканців міста. У подальшому їх передадуть на утилізацію на спеціалізоване підприємство.