Українці з усього світу здійснили паломництво до Собору святої Софії в Римі

  • 16.10.2012, 11:38
З 13 по 15 жовтня у Римі проходила Всеукраїнська національна проща з нагоди благословення відновленого Собору святої Софії та 120-ї річниці з дня народження його будівничого Патріарха Йосифа Сліпого. З цієї нагоди до Вічного міста з’їхалися понад шість тисяч українців з усього світу, єпископи Української греко-католицької та римо-католицької Церков, численне духовенство та представники ватиканської курії. Очолив паломництво Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук). Повідомила прес-служба оргкомітету прощі.

В перший день прощі, 13 жовтня, паломники молились Велику архієрейську вечірню, після якої Блаженніший Святослав (Шевчук) здійснив чин благословення відновленого Собору святої Софії. Про значення цього храму в духовному житті українського народу розповів під час проповіді Президент товариства для українців-католиків о.-др. Іван Дацько:

Повернувшись із сибірського заслання, Патріарх Йосиф Сліпий усвідомлював, що Католицький університет не може існувати без власного храму, тому він негайно розпочав будівництво Собору Божої Премудрості. З цього часу ця святиня стала видимим знаком глибокої християнської віри нашого народу

Вранці наступного дня паломники молились Архієрейську літургію, яку  очолив Патріарх Святослав (Шевчук). З ним співслужили Глави Східних Католицьких Церков, зокрема, Патріарх Антіохійський Григорій ІІІ (Лахам), Глава Мелхітської ГКЦ Мар Баселіос (Клеміс), кардинал з Індії Джордж Аленчері, Патріархи мелхітської та лівійської Церков, митрополит Пітсбурзької  Русинської греко-католицької Церкви Вільям Шкурла, кардинал Роже Ечегерай, представник Конгрегації для Східних Церков владика Василь Чіріл, а також приблизно півтори сотні священиків.

Засяявши у своїй первозданній красі, цей Собор промовляє до серця кожної людини, яка переступає його поріг. Краса Божої Премудрості, яка сяє через красу цього храму, показує нам правдивість, істинність і красу християнської віри.

Блаженніший Святослав у своїй проповіді

Він, зокрема, зазначив, що з посвяченням Собору святої Софії у Римі УГКЦ вступила на шлях утвердження патріаршої гідності: «Сьогодні, посвячуючи цей храм та проголошуючи Рік віри, ми хочемо відновити голос Патріарха Йосифа, який у центрі християнства на весь світ заявив  про гідність і помісність Української Греко-католицької Церкви».

Цього ж дня о 16:00 год. в одній із найстаріших базилік Рима паломники мали нагоду насолоджуватись творами української сакральної музики у виконанні Національного хору «Думка» та Молодіжного академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів». Концерт відбувся під керівництвом диригентів Євгена Савчука та всесвітньо відомого українського композитора Мирослава Скорика. Найвідоміші твори української духовної музики лунали в римській базиліці Святої Марії ангелів і мучеників у виконанні солістів Сергія Магери та Софії Соловій. На завершення концерту Блаженніший Святослав уділив паломникам своє архієрейське благословення.

У понеділок, 15 жовтня, паломники мали нагоду молитись  Архієрейську літургію та Акафіст на гробі священномученика Йосафата у головному храмі Католицької Церкви – Соборі святого Петра. Літургію, яку було відслужено  на кафедральному престолі базиліки (altare della cattedra), очолив Митрополит львівський архієпископ Ігор (Возьняк).

Сьогодні ми маємо унікальну можливість молитись у храмі, в якому під час Другого ватиканського собору Патріарх Йосиф Сліпий на весь світ заявив про свою Церкву-мученицю. Символом її мучеництва є мощі українського святого Йосафата Кунцевича, які спочивають  в цьому соборі. Тоді голос Патріарха Йосифа був голосом вопіющого в пустині, що пророкував воскресіння нашої Церкви.

Борис (Ґудзяк), ректор УКУ владика

Проща до Собору святої Софії, за словами організаторів, є першим всенародним паломництвом такого масштабу за роки незалежності України.

Окрім прочан з України, до Рима приїхали представники української діаспори з Канади, США, Бразилії, Аргентини, країн Європи та з Австралії.

Оксана Рибак, співорганізатор прощі

Завершилась програма прощі науковою конференцією, присвячена 50-літтю скликання Другого ватиканського собору. Очолив конференцію владика Борис (Ґудзяк), а головними спікерами були о.-др. Іван Музичка та Президент релігійного товариства «Свята Софія» о. Іван Дацько.

Нагадаємо, що паломництво до Собору святої Софії в Римі було ініціативою Синоду єпископів УГКЦ та включене в календар Року віри, святкування якого розпочалось в Католицькій Церкві 11 жовтня 2012 року.