Львів у 1914-1915 роках

31 січня 1914 року

«Епоха нових здирств по міських забігайлівках і сільських корчмах... «Тату, горілка подорожчала, тепер ти менше питимеш?» – «Ні, синку, тепер ти менше їстимеш». Якби цей анекдот знали в часи Австро-Угорщини, то він став би дуже актуальним наприкінці січня 1914 р.

Газета "Kurjer Lwowski poludniowy"

«Відлуння. Смуток зачепив чола алкоголіків.

Від першого лютого дорожчає горілка.

Так вирішила державна рада, і так повідомляє податкове управління з очевидною радістю і з думкою, що гайки вдасться закрутити ще на один оберт.

Власне, дорожчає тільки літр стовідсоткового спирту на 50 грошів, а інші алкогольні комбінації – лише у пропорції до відсотку чистого спирту, за винятком тих, які містять у собі менше, ніж десять відсотків.

Але хіба такі математичні нюанси цікавлять торговців спиртним? З брехливими сльозами в очах вони оголошують “постійним клієнтам”, що він першого лютого все подорожчає щонайменше на 2 гроші за келишок. Отже, якщо ще хочете насолодитися добрими “дешевими” часами, пийте, друзі, до першого, скільки зміститься. Змусь себе і напийся – так можна було б перефразувати старе польське прислів’я. Принаймні, це більш-менш делікатно дають зрозуміти своїм покупцям власники забігайлівок. Адже від першого числа слід буде обмежувати себе у порціях, або вигадати якесь нове положення про працю, або якийсь новий страйк, який матиме на меті підвищення платні.

І нехай ніхто не думає, що купивши зараз значний запас алкоголю, він зможе хитро і легко обійти оподаткування. – Якщо у твоєму будинку знайдеться більше ніж 5 літрів вогняної води, то заплатиш штраф, який раз і назавжди відіб’є охоту до пияцтва. Правду кажучи, здійснити набіг на твій будинок не зможуть – як і на перший-ліпший склад алкогольних напоїв без дозволу – але достатньо буде, щоб ти посварився з приятелем, або щоб твоя дружина відновила знайомство з давньою приятелькою, або якимось іншим чином наразишся на донос – прийде до тебе, обивателю, чоловік у мундирі і, показавши наказ, почне оглядати твої пожитки і шукати, де ти сховав свою втіху в печалі. Отже, живи таємно, або взагалі запишися до абстинентів – принципово і без винятків для рому, араку, коньяку, бенедиктинки чи інших лікерів, навіть тих, що походили б з найбільш благочестивих орденів.

По-старому зможеш пити лише пиво і проголошувати невідомо звідки взяту думку, що це “рідкий хліб”, хіба лише дорожчий від звичайного хліба.

Так на алкоголіків насувається чорна година. Епоха нових здирств по міських забігайлівках і сільських корчмах, а можливо, і епоха примусового протверезіння значної частини нашого суспільства. Лише винокури потирають руки. Вони, як і та частина суспільства, яка дбає про загальне добро, хотіли б, щоб горілка продавалася на вагу золота – тільки вони прагнули б цього для зиску, а та турботлива частина суспільства – для знищення алкоголізму. Les extremes se touchent [крайнощі сходяться].

Однак найбільше здивування чекає на гарних пань, які не вживають зігріваючих напоїв, коли вони переконаються, що їх ставлять на одну лінію з алкоголіками. Тому що подорожчають парфуми, і то добряче, оскільки містять значну кількість чистого спирту.

Чи галицьке суспільство завдяки цьому податковому нововведенню щось здобуде на тверезості, втрачаючи на пахощах?

«Львів у карикатурі. В неділю, 1 лютого, у салонах Літературно-артистичного кола (пасаж Міколяша) буде відкрито виставку карикатур з журналістського, літературного і театрального світу в замальовках відомого карикатуриста Стефана Зонненфельда, автора познанської і берлінської Шопки. – Схожа виставка, організована у Варшаві і в Познані, мала великий успіх. Є надія, що і Львів піде подивитися на своїх славетних представників, які визиратимуть до глядачів з етюдів Зонненфельда з чарівним виконанням і охопленням найбільш важливих рис і виразу обличчя» 

 // Kurjer Lwowski poludnuowy. — 1914. — 31 січ. — С. 4.

Газета "Gazeta Poranna"

«Найцікавіші польські ратуші. В неділю, 1 лютого, і в понеділок, 2 лютого ц. р. у лекційній залі Промислового музею відбудеться лекція проф. д-ра Яна Сас Зубрицького під назвою “Найгарніші ратуші в Польщі”. Початок лекцій, доповнених низкою фотографій – о 5 год. після полудня. Вартість входу – 20 грошів з особи».

 // Gazeta Poranna. — 1914. — 31 січ. — С. 3.

Газета "Gazeta Lwowska"

«Куряча війна. Вчора після полудня на пл. Солодовій посперечалися дві торговки домашнею птицею, і після словесної сутички кинулись одна на одну, вириваючи волосся і калічачи обличчя. Створилося велике збіговисько, край якому поклала поліція».

 // Gazeta Lwowska. — 1914. — 31 січ. — С. 2-3.

Газета у форматі pdf