Архітектурний конкурс на проєктну пропозицію громадського простору з памʼятником Євгену Коновальцю у м. Львові

  • 09.01.2024, 17:31
  • управління архітектури та урбаністики
Оголошено реєстрацію для участі у Всеукраїнському відкритому архітектурному конкурсі на проєктну пропозицію громадського простору з пам’ятником Євгену Коновальцю у м. Львові.

Метою конкурсу є пошук найкращої проєктної пропозиції комплексного вирішення громадського простору із пам'ятником Євгену Коновальцю на території обмеженої вул. Степана Бандери, вул. Карпінського у м. Львові (на території Національного університету «Львівська Політехніка»).

До участі у конкурсі запрошуються міждисциплінарні творчі колективи. Зважаючи на тему цього конкурсу, учасникам необхідно сформувати колективи, у складі яких будуть професійні скульптори та митці, фахівці образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, представники інших суміжних творчих професій, а також архітектори й містопланувальник з досвідом проєктування громадських просторів.

Учасникам необхідно розробити комплексну концепцію громадського простору та художнє рішення скульптури, що буде служити пам'ятником Євгенові Коновальцю. Концепція проектованого простору повинна забезпечувати: 1) комплексне проектне рішення організації проектованого простору включаючи контекстуальне, ландшафтне та художнє вирішення; 2) використання сучасних підходів та практик при розробленні проектної пропозиції з метою створення змістовно наповненого простору; 3) створення гармонійного поєднання природних, архітектурних та скульптурних елементів, щоб підкреслити важливість громадського простору та Євгена Коновальця як його символу. Очікується, що скульптура забезпечить відповідну сучасну інтерпретацію та розуміння спадщини Євгена Коновальця через її художнє вирішення та дизайн.

Проєктований простір використовуватиметься як для щоденного відпочинку містян і студентів, так і для заходів з вшануванням пам'яті постаті Євгена Коновальця. Важливим аспектом цього конкурсу є розроблення макета проектованого простору із детальним зображення скульптури, що дасть змогу наочно продемонструвати проектні та художні рішення творчих колективів.

територія конкурсного проєктування
територія конкурсного проєктування

Призовий фонд конкурсу становить 450 000 грн. У конкурсі визначено три премії: 1) перша премія — 200 000 грн; 2) друга премія — 150 000 грн; 3) третя премія — 100 000 грн; Фінансування проведення конкурсу та виплати премій переможцям конкурсу відбувається коштом благодійників.

Графік проведення конкурсу:

21.01.2024 р., 17.00 год — останній термін реєстрації на участь у конкурсі.

11.03.2024 р., 17.00 год — останній термін подання конкурсних проєктів у цифровому та друкованому вигляді.

12.03.-29.03.2024 р. — підготовка та проведення засідання журі, визначення переможців конкурсу.

До складу журі конкурсу увійшли:

  1. Антон Коломєйцев — заступник директора департаменту містобудування, начальник управління архітектури та урбаністики, головний архітектор міста Львівської міської ради, м. Львів;
  2. Олена Василько — архітекторка, директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної військової адміністрації, головний архітектор області, делегований представник Львівської обласної військової адміністрації, м. Львів;
  3. Олександр Ярема — архітектор, делегований представник Національної спілки архітекторів, м. Львів; 
  4. Василь Косів — доктор мистецтвознавства, ректор Львівської національної академії мистецтв, м. Львів (за згодою);
  5. Богдан Черкес — доктор архітектури, професор, директор Інституту Архітектури та Дизайну Національного університету «Львівська Політехніка», м. Львів (за згодою);
  6. Андрій Лесюк — архітектор, керівник та засновник архітектурного бюро «Guess Line Architects», м. Львів; (за згодою)
  7. Оля Криворучко — архітекторка, керівниця архітектурної студії «Urbanideas», м. Львів; (за згодою)

Замовником та організатором конкурсу є Управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради. Вид конкурсу — Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс, що проводиться в один тур. Деталізація розробки конкурсного проекту — проектна пропозиція. Офіційна мова конкурсу — українська. Участь у конкурсі є безкоштовною. Реєстраційний внесок учасниками конкурсу не сплачується.

Подача конкурсних проектів відбувається у визначений термін визначений термін шляхом надсилання повного складу конкурсного проекту організатору конкурсу:

у друкованому вигляді — надсилається шляхом кур’єрської поштової відправки або доставляється особисто за адресою: 79008, м. Львів, пл. Ринок, 1, каб. 407, Управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міської ради. На конверті із текстовими матеріалами конкурсного проекту необхідно обов’язково зробити помітку: «на конкурс Простір Коновальця»

у цифровому вигляді — надсилається на електронну адресу: uau.lmr@gmail.com. Темою листа вказати шифр конкурсного проекту. У листі цифрові матеріали конкурсного проекту подаються посиланнями на завантаження із файлообмінника.

Для участі у конкурсі автор або авторський колектив повинен зареєструватися на конкурс. Реєстрація на конкурс проводиться шляхом заповнення форми для реєстрації за посиланням.

Ознайомитися із конкурсною документацією можна за посиланням.

Контактна та довідкова інформація: uau.lmr@gmail.com.