Грибовицький полігон ТПВ стає більш безпечним для довкілля

  • 02.09.2021, 15:22
  • Пресслужба ЛМР
У ЛКП «Зелене місто» акцентують, що технічна рекультивація Грибовицького полігону ТПВ робить його безпечним для довкілля.

фото: Роман Балук
фото: Роман Балук

«Колишній полігон твердих побутових відходів – це сьогодні будівельний майданчик, де повним ходом йдуть роботи по першому етапу технічної рекультивації, яка має бути звершена до кінця липня 2022 року. Після цього буде наступний етап – це біологічна рекультивація, коли буде великий шар ґрунту, будуть висаджуватись відповідні дерева, кущі. Це буде така екологічна територія в нашій об`єднаній громаді. Дуже великий об`єм робіт вже виконано. Бачимо, що зникло вже 2 озера з інфільтратом, відбувається очистка, дуже якісне обладнання. Роботи тривають активно, зауважень до компанії-підрядника нема, лише щоб погодні умови давали можливість ці темпи не збавляти.

Завершення усіх робіт – це 2024-2025 роки, коли тут має бути трава, кущі, дерева. А що між ними – це ми маємо спільно прийняти рішення, бо були різні варіанти – від гольф-поля, закінчуючи великим парком, зоною відпочинку, лавочками. Думаю, що ми з громадою будемо приймати рішення. Наразі важливо, щоб до кінця липня наступного року закінчився етап технічної рекультивації, коли вся ця гора буде покрита відповідними матеріалами, відповідна система газовідведення буде зроблена. Це один з найбільших полігонів в Україні був. Ми показуємо, як правильно робити рекультивацію.

Цей об`єм робіт коштує понад 17 млн євро, проблем з фінансуванням жодних нема», - прокоментував мер міста Андрій Садовий.

Нагадаємо, що комплексна рекультивація Грибовицького полігону ТПВ передбачає 2 етапи – технічний та біологічний. У ЛКП «Зелене місто» додають, що після завершення цих робіт звалище буде екологічно безпечним і доступним для людей.

фото: Роман Балук

«Підрядник зараз завершує роботи із перепрофілювання купола з фронтової сторони і є на стадії вкривання куполу ізоляційними матеріалами, аби забезпечити непотрапляння в тіло полігону опадів, а також щоб біогаз, який виділяється з тіла полігону, був правильно зібраний і впроваджений у систему. Окрім того, паралельно відбуваються роботи з монтажу системи по фільтрату. Окремо працює станція очистки фільтрату – 2 контейнери по 150 куб м на добу. Тобто паралельно триває комплексна рекультивація: відповідно до графіку та проєктної документації, робиться все чітко та правильно за вимогами Європейського Союзу, відповідно до європейських норм, а також до чинного українського законодавства. Це перший етап – технічна рекультивація. Ми уклали договір із підрядником у липні 2020 року. Згідно з графіком реалізації проєкту, ми повинні завершити в липні-серпні 2022 року.

Для чого все це? У першу чергу, саме тіло полігону повинне бути відрізане від природи, щоб купол стабілізувався, а полігон став безпечним. Це світовий досвід. Тобто ми робимо ці речі, щоб пізніше сюди могли приходити люди та відпочивати. Свого часу багато полігонів, і ми знаємо багато прикладів, де після рекультивації можна було спокійно проводити заходи, де відкривають театри, відбуваються форуми тощо. У 2025 році ми очікуємо побачити завершення рекультивації. Після цього є певний час для моніторингу полігону. Опісля, як зазначив міський голова, буде проведено конкурс на вибір найкращої ідеї для подальшого розвитку та використання цього місця», – зазначив директор ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний.

Передбачається, що технічна рекультивація завершиться влітку 2022 року. Роботи, згідно з міжнародним контрактом, виконує турецька компанія «J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP».

Наразі підрядник виконав близько 35-40% рекультивації полігону. Зокрема здійснено 80% земляних робіт щодо виположення схилів тіла полігону, що попереджує ризики зсувів. Серед передбачених робіт першого етапу також виконано:

  • Змонтовано трубопроводи для системи збору газу на 45%;
  • Встановлено трубопроводи для системи рециркуляції фільтрату - 83%;
  • Встановлено трубопроводи для системи збору та рециркуляції фільтрату - 40%.

Додамо, що фільтрат очищається за двома технологіями, а саме:

  • Станцією хімічної очистки фільтратів по технології академіка Рогова;
  • Системою зворотного осмосу.

Так, з початку року вже було очищено 70 500 м3 фільтрату (вдалось осушити 2 озера з 5 існуючих).

«Ми займаємось рекультивацією Грибовицького сміттєзвалища. Наразі ми вже зробили близько 40% робіт, які планували, і продовжуємо їх робити. Ми перейшли до етапу ізоляції, зараз прокладаємо на полігон ізоляційні шари. На полігоні у смітті було дуже багато шкідливого газу, цей газ ми будемо контролювати, відводити. Також було багато шкідливої води, ми встановили трубопроводи, які цю воду будуть відводити. Ми робимо все, аби не завдавати школи довкіллю. Ми усі роботи проводимо відповідно до європейських стандартів і сподіваємось, що за рік ми завершимо наш проєкт, як і планувалось», - розповів Вейсел Кіліч (Veysel Kilic), представник консорціуму компаній «J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP».

Технічний етап рекультивації триває від осені 2020 року. Цей етап передбачає такі основні роботи:

  • дегазація полігону з допомогою монтажу спеціальних трубопроводів, які забезпечують безпечний збір біогазу з тіла полігону;
  • встановлення сучасної системи очистки фільтрату;
  • осушення озер фільтратів, вивезення залишкового мулу на тіло полігону та завезення мінерального ґрунту на місця озер фільтратів;
  • перепрофілювання верхнього шару ТПВ на полігоні, виположення схилів та формування нових терас;
  • вкриття полігону спеціальним захисним екраном, який складається з трьох шарів: дренажний геокомпозит; геомембрана, як ізолюючий матеріал; геотектстиль як захисним матеріал;
  • вкриття полігону шаром мінерального ґрунту товщиною 30 см;
  • будівництво системи збору та відведення дощової води з тіла полігону.

Комплекс послуг з інженерно-технічного нагляду та контролю за якістю та безпечністю виконання будівельно-монтажних робіт здійснює литовська компанія Hidroterra, яка була відібрана на підставі міжнародного конкурсу та погоджена ЄБРР. Компанія Hidroterra входить до складу міжнародної федерація інженерів-консультантів (FIDIC).

 «З боку в`їзду на завершальному етапі є виположення тіла полігону, зокрема, у місці зсуву та аварії, яка відбулась у 2016 році. Там виконують земляні роботи по сміттю, ми виположуємо сміття. В цій частині полігону приступили до інженерних мереж, почали монтаж, зокрема, це відвід фільтрату, води, поверхневого газу та робимо вертикальне газовідведення. Також проводиться технічна гідроізоляція тіла полігону, це дренажний композит для формування витоків поверхневого газу, гідроізоляція і захисний шар – геотекстиль, який захищає геомембрану від механічних пошкоджень. Ми цей газ будемо збирати по технології і випроваджувати на східну частину території сміттєзвалища, де він буде перероблятись у електроенергію. Буде змонтована спеціальна установка переробна, де буде вироблятись електроенергія для забезпечення функціонування самого полігону, а також видача у мережу», - розповів Володимир Рудевич, консультант з технічних питань Hidroterra.

Всі роботи в рамках проєкту проводять під наглядом фахівців з Європейського банку реконструкції та розвитку, та відповідають європейським нормам та вимогам до екологічної та безпечності проєктів таких масштабів. Зокрема під час реалізації проєкту впроваджується План із захисту довкілля, охорони здоров’я та безпеки, який розроблений на основі діючих норм ЄС.

Також забезпечено всі необхідні українські дозвільні документи та процедури до початку робіт, такі як розроблення та погодження звіту з оцінки впливу на навколишнє середовище та дозвіл на початок будівельних робіт від державної архітектурно-будівельна інспекція України.

Після технічного буде біологічний етап рекультивації, який буде тривати близько трьох років, очікувано з 2022 по 2025 рік. Під час проведення біологічного етапу рекультивації будуть проведені такі основні роботи:

  • вкриття полігону шаром родючого ґрунту товщиною 30 см;
  • посів багаторічних трав;
  • висадка дерев.

відео: Андрій Андрух

фото: Роман Балук

відео: Андрій Андрух