Мер Львова прокоментував ситуацію з тарифами на тепло на цей рік

  • 07.10.2021, 13:38
  • Пресслужба ЛМР
Як акцентував Андрій Садовий під час «години запитань до міського голови», тарифи на тепло для населення цьогоріч не зростатимуть, натомість на міста покладені додаткові видатки.

фото: Роман Балук

За словами мера, попередньо навіть збільшення ПДФО для міст на 4% з 2022 року не покриє усіх видатків – може йтися про суму збитків до 500 млн грн. Цьогоріч же місто витратить 200 млн грн на дофінансування комунальних теплопостачальних підприємств, зокрема – у частині зарплати для їхніх працівників.

«Було два варіанти. Перший – міста піднімають ціну на тепло вдвічі, і ми б сьогодні мали зовсім інші пікети по всіх містах України. Це було б використано ворогом-агресором. Тому – другий варіант: усі домовились, що ціни для населення не підніматимуть. Але це вимагає додаткових видатків з місцевого бюджету. Уряд погодився збільшити ПДФО для міст на 4% з 2022 року. Зараз ми цю цифру прораховуємо, але вона не покриє видатків – мінус може бути до 500 млн грн. Уряд готовий переформатувати питання ДФРР, щоб ці кошти виділялись у синергії містом і областю. Тому нам важливо профінансувати розробку проєктів, аби наступного року ми отримали від держави 300-500 млн грн на підтримку проєктів з ДФРР. Цього року ми витратимо 200 млн грн на дофінансування наших теплопостачальних підприємств. Ситуація надскладна. У тарифі врахована зарплата 5 тис грн, а ми нашим працівникам теплопостачальних підприємств платимо більше. Загалом те, що робиться з ціною на газ, – це безлад, якого не було за останні десятиліття», – зазначив міський голова.

Він також додав, що місто збирається переглянути політику підтримки ОСББ в частині «теплих» кредитів. «Важливо робити це цілими дворами. Такі проєкти потрібно підтримувати у першу чергу. Тут є розуміння уряду також», – відзначив Андрій Садовий.