У центральній частині Львова поступово відновлюють роботу фонтани (відео)

  • 04.04.2024, 15:53
  • Пресслужба ЛМР
Більшість львівських водограїв у центральній частині міста вже від сьогодні відновлюють роботу. Як повідомив Віктор Дубиняк, начальник відділу комунального господарства Галицької районної адміністрації, з огляду на воєнний стан, як і минулоріч, у центрі міста функціонуватиме 11 фонтанів (6 питних і 5 звичайних), натомість 5 історичних фонтанів залишаться закритими – мова про 4 фонтани на пл. Ринок і фонтан біля пам’ятника Діві Марії.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука для Львівської міської ради

«На зимовий період фонтани Львова були законсервовані. Тож зараз починаємо процес запуску їх у роботу. Цього року у нашому районі буде працювати 5 звичайних фонтанів – це сухий фонтан біля оперного театру, сухий фонтан на пл. Галицький (фонтан «Да Вінчі»), фонтан на пл. Коліївщини і два фонтани на вул. Коперника – «Криниця з левами» і «Володій». А також маємо 6 питних фонтанів – на пл. Ринок, два на пр. Свободи – біля оперного театру і на перетині з вул. П. Беринди, два на вул. Степана Бандери – біля Органного залу і на транспортному хабі, і фонтан на пл. Маланюка.

Фактично вже від сьогодні працюватимуть фонтани на пл. Коліївщини і на вул. Коперника. Щодо запуску сухих фонтанів – біля оперного і фонтану «Да Вінчі», то тут процес відновлення роботи триває довше, адже там необхідно перевірити роботу всієї електроніки, провести промивку усіх резервуарів і форсунків. Тут необхідно більше часу, щоб коректно відновити роботу і все запустити. Орієнтовно в середині квітня ці два фонтани запрацюють.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

Щодо питних фонтанів, то від сьогодні майже всі будуть функціонувати, крім фонтану на транспортному хабі. Тут у найближчий час маємо замінити одну деталь і відтак він теж працюватиме.

Хочу відзначити, що у питних фонтанах циркулює питна вода, яка додатково проходить через спеціальні фільтри, які очищають воду і роблять її придатною для пиття. Тому, мешканці і гості нашого міста можуть користати з роботи питних фонтанів і сміливо пити з них воду», - розповів Віктор Дубиняк, начальник відділу комунального господарства Галицької районної адміністрації.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

Натомість 4 історичні фонтани на пл. Ринок і фонтан на Марійській площі, за словами Віктора Дубиняка, з часу повномасштабного вторгнення є закритими. Відновити їх роботу планують уже після завершення воєнного стану.

Решта фонтанів, які розташовані в різних районах міста, планують запустити в роботу впродовж квітня.