У навчальних закладах Львова відновили понад 900 вікон, які були пошкоджені через російські обстріли

  • 12.06.2024, 10:58
  • 431
  • Пресслужба ЛМР
Від початку повномасштабного вторгнення, через ворожі обстріли у Львові було пошкоджено тисячі вікон. Як повідомили у департаменті житлового господарства та інфраструктури ЛМР, пошкоджені вікна у навчальних закладах вдалося оперативно замінити завдяки благодійникам. Найбільше допомоги надала організація Global Empowerment Mission (GEM) у партнерстві з Фондом Говарда Г. Баффетта (HGBF).

«Співпраця з благодійною організацією GEM розпочалася з 2023 року – після ракетного обстрілу житлових будинків на вул. Стрийській. Фактично відразу ж, на наступний день після обстрілу, ми спільно ходили з їхніми представниками і проводили заміри вікон.

З того часу наша співпраця не припиняється. Завдяки їхній допомозі ми замінили тисячі віконних конструкцій у житлових будинках і навчальних закладах. Два рази в тиждень організація привозить до Львова вікна для заміни. А у лютому цього року до Львова приїздив директор організації Майкл Каппоні, який підтвердив готовність допомагати і надалі», – розповів Борис Березяк, начальник відділу відновлення житлового фонду департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

 Так, за період з 2023 року організацією GEM у партнерстві з Фондом Говарда Г. Баффетта (HGBF) було відновлено вікна у 7 навчальних закладах Львова, а саме:

- ЗДО «Казка», вул. Патона, 24 – 57 вікон;

- Ліцей «Оріяна», вул. Хоткевича, 3 – 305 вікон;

- Ліцей №45, вул. Наукова, 25 – 79 вікон;

- ЗДО №69, вул. Наукова,8А – 22 вікна;

- ЗДО №165, вул. Пулюя, 27 – 11 вікон;

- Школа «Вільних та небайдужих», вул. Наукова, 7 – 105 вікон;

- Будинок дитини №1 вул. Комаринця, 2А – 16 вікон (заклад обласного підпорядкування).

Також, як повідомили в управлінні освіти ЛМР, за кошти з резервного фонду бюджету Львівської громади відновили вікна у таких закладах:

- Ліцей «Сихівський», вул. Хоткевича, 48 – 13 вікон і 19 склопакетів;

- ЗДО №78, вул. Чукаріна, 9 – 47 вікон;

- Позашкільний навчальний заклад Дитячий центр туризму, спорту і екскурсій МЖК-1, вул. Чукаріна, 9 – 32 вікна.

А у СЗШ №86, що на вул. Скорини, 34, у 2022 році було придбано 23 вікна за кошти міського бюджету, а замінено власними силами школи. У 2023 році школа знову зазнала руйнувань, тут замінили ще 7 вікон коштом на поточні видатки школи.

Водночас Норвезька рада у справах біженців допомогла відновити 191 вікно у СЗШ І-ІІІ ступенів №50, що на вул. Комаринця, 2.

Окрім комунальних закладів освіти, благодійною організацією GEM, за координацією департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР, проведено заміну 353 пошкоджених вікон та дверей у гуртожитках Національного університету «Львівська Політехніка» на вул. Сахарова, 23 та вул. Сахарова, 27.

Довідка

Загалом, з початку повномасштабної російської агресії, у Львові ракетними обстрілами було пошкоджено понад 6 тис. вікон у будинках комунальної, державної і приватної власності. Зокрема внаслідок останнього ракетного обстрілу Львова, який відбувся 15 лютого, було пошкоджено 27 житлових будинків, а це – 665 вікон у квартирах мешканців, 215 вікон на сходових клітках і 138 лоджій.

Відновлення вікон здійснюється з кількох джерел фінансування: за рахунок коштів міського бюджету, міжнародних благодійних організацій, управляючих організацій та коштів власників квартир.

Частка допомоги з бюджету Львівської МТГ на відновлення пошкоджених вікон у навчальних закладах і житлових будинках (зокрема, і в місцях загального користування) складає близько 40%, частка благодійних організацій становить 36%, решта здійснюється за кошти управляючих організацій та власників квартир. До слова, місто компенсовує мешканцям до 12 тис. грн за одне вибите вікно.