Німецький Франкфурт став новим містом-побратимом Львова

  • 14.05.2024, 10:42
  • 259
  • Андрій Яремко
Франкфурт-на-Майні, фінансова столиця Німеччини, став новим містом-побратимом Львова. Це вже 24 місто в світі та третій німецький муніципалітет, з яким Львів налагодив партнерські відносини.

«Хочу подякувати меру Франкфурта Майку Йозефу. Треба мати велику відвагу та беззаперечну впевненість, щоб починати нові партнерства з країною, що перебуває у війні. Це не просто фіксація моменту, а дуже чіткий знак віри та залученості у нашу спільну перемогу.

Під час підписання угоди, мер наголосив на європейському майбутньому України. Завдяки таким партнерам ми вже фактично є членами європейської родини. Ця співпраця наближає нас до дня офіційного вступу до ЄС», – зазначає Андрій Садовий, міський голова Львова.

До слова, у Франкфурті знаходяться головний офіс Національного банку та головний офіс Європейського Центрального банку. Відтак, окрім підписання угоди про партнерство з містом, мер Львова провів зустрічі з банкірами, в тому числі з банком KfW, які свого часу надали грант у 6 мільйонів євро на будівництво трамваю на Сихів.

Зазначимо, Франкфурт-на-Майні став 24 містом-побратимом Львова. А загалом містами-побратимами Львова станом на зараз є: Баня-Лука, Будапешт, Вільнюс, Вінніпег, Вроцлав, Краків, Кутаїсі, Лодзь, Люблін, Перемишль, Пловдів, Рочдейл, Жешув, Тбілісі, Фрайбург, Канни, Вюрцбург, Орхус, Пула-Пола, Рейкʼявік, Катовіце, Грац, Мехелен та Франкфурт.

Довідка

Франкфурт чи Франкфурт-на-Майні – одне з найбільших міст Німеччини, розташоване на південному заході країни ближче до центральної частини. Є столицею землі Гессен. Місто стоїть на річці Майн. Населення – 700 тисяч осіб.

Місто є одним з головних ділових і фінансових центрів Європи. Франкфурт вважається світовим альфа-містом, тобто важливим елементом міжнародної економічної системи. Він єдиний у Німеччині входить до двадцятки альфа-міст світу, через що Франкфурт-на-Майні називають «фінансове серце Німеччини». За дослідженнями, Франкфурт є другим містом Німеччини і сорок восьмим у світі за рівнем вартості життя.

Франкфурт є одним з трьох міст Євросоюзу з великою кількістю хмарочосів. Він з 13-ма хмарочосами (вище 150 метрів) знаходиться на третьому місці після Парижа і Лондона. Найбільш визначною серед пам’яток Франкфурта – є найстаріша в Німеччині франкфуртська Ратуша.

Щорічно у місті проходить понад 30 виставок світового масштабу, зокрема Франкфуртський автосалон та книжковий ярмарок, які є найбільшими в світі у своїх галузях, а також тисячі міжнародних конференцій. У 2020 році було прийнято рішення про перенесення тижня моди у Берліні Berlin Fashion Week до Франкфурта.

Цікаво, що у місті діє Православна Церква України — Німецький Деканат Франкфурт-на-Майні Маннхайм. Одну з площ міста названо на честь українців Адама Голуба та Георгія Лебеденко, страчених есесівцями після втечі з концтабору на цій площі — Golub-Lebedenko-Platz.