Збій у "Київстар" вплинув на безготівкову оплату у громадському транспорті Львова: що варто знати пасажирам

  • 13.12.2023, 14:40
  • Пресслужба ЛМР
У зв’язку із масштабним збоєм у роботі мобільного оператора, сьогодні у Львові виникли тимчасові труднощі під час оплати банківською карткою у громадському транспорті міста. У ЛКП “Львівавтодор” повідомили про ситуацію та пояснили, що необхідно знати пасажирам при безконтактній сплаті за проїзд.

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Оплата через валідатор

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Усі валідатори із центральним програмним забезпеченням обладнані мобільними SIM-картками “Київстар”, відтак збій у роботі оператора спричинив низку проблем у процесі обміну інформацією про оплату.

Чимало пасажирів, які сьогодні хотіли оплатити за проїзд банківською карткою, телефоном, чи годинником не змогли цього зробити. На екрані валідатора засвітився червоний хрестик у супроводі подвійного звукового сигналу, що говорить про помилку оплати. Це триватиме допоки мобільний оператор не відновить повноцінно свою роботу. Наразі  для здійснення безготівкової оплати просимо користуватися карткою ЛеоКарт. 

Пасажирам електротранспорту нагадують, що в трамваях та  тролейбусах оплатити за проїзд можна за допомогою смартфона через QR-коди Приват24 та EasyPay. Вартість поїздки при такому способі оплати складає 15 грн.

Якщо жоден із безготівкових способів оплати недоступний –  рекомендують придбати квиток у водія. 

“Щодо оплати карткою, в системі закладено резервний запас роботи без мобільного зв'язку – це 24 години.  Це передбачено технічними характеристиками системи. Станом на зараз мобільного зв’язку немає понад 24 години. 

Команда “Львівавтодору”, спільно з підрядником,  чеською компанією “Mikroelektronika”, активно працюють над усуненням збоїв у системі. 

Окрім цього в ЛКП “Львівавтодор” вже працюють над частковою зміною мобільного оператора”, — пояснює директор департаменту міської мобільності Олег Забарило.

ВАЖЛИВО: у цей період контролери не виписуватимуть штрафів пасажирам, а допомагатимуть здійснити оплату за проїзд. 

У департаменті наголошують, що проблем із оплатою за проїзд звичайною ЛеоКарт немає. Вже 36 тисяч львів'ян користуються ЛеоКарт та сплачують за проїзд найдешевшу вартість із трьох можливих, а саме - 13 гривень.

Як та де можна придбати загальну ЛеоКарт? 

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Масштабний збій у роботі мобільного оператора вплинув і на процес купівлі та активації загальних ЛеоКарт у кіосках "Інтерпрес" та на роботу частини терміналів EasyPay, які під'єднані до мережі інтернет через “Київстар”. Станом на зараз придбати транспортні картки ЛеоКарт можна у 19 терміналах  EasyPay за такими адресами:

- вул. Шота Руставелі, 6;

- просп. Червоної Калини, 1;

- вул. Пантелеймона Куліша, 6б;

- вул. Івана Франка, 30;

- вул.Хімічна, 22

- вул. Володимира Великого, 93;

- вул. Литвиненка, 19

- просп. Чорновола, 7

- вул. Пасічна, 189;

- вул. Івана Кавалерідзе, 23;

- вул. Любінська, 89;

- вул. Антонича, 20;

- вул. Городоцька, 187;

- просп. Червоної Калини, 109;

- вул. Івана Пулюя, 6;

- вул. Винниченка, 6;

- вул. Сихівська, 13;

- вул. Ярослава Гашека, 17;

- вул. Стрийська, 103.

Усі активні термінали позначені на інтерактивній мапі.

Крім того, ЛКП “Львівавтодор” відновлює продаж загальних ЛеоКарт через кіоски “Інтерпрес”. 

Як поповнити транспортну ЛеоКарт?

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Наразі поповнити транспортну картку можна: 

  • Через активні термінали EasyPay, які не під'єднані до мережі інтернет через сервіс “Київстар”. Зокрема, через ті, що вказані на інтерактивній мапі
  • Через мобільний застосунок і веб-сайт EasyPay. 

*Попри хакерські атаки, вдається зараховувати кошти на баланс ЛеоКарт. Однак власників ЛеоКарт просять врахувати, що можливі сповільнення у зарахуванні коштів.  Інструкції, як здійснити поповнення – тут: https://leocard.lviv.ua/popovnyty-balans/

Збої в мобільного оператора 12 грудня спричинили проблеми в роботі різних сервісів по всій країні

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Зокрема, труднощі з безготівковою оплатою виникли і в інших містах, зокрема, у Чернівцях, у Тернополі.  В Івано-Франківську, наприклад, проблеми з диспетчеризацією системи ДОЗОР СІТІ, у Дніпрі та в Чернігові не працює моніторинг переміщення громадського транспорту.  А в Ужгороді були проблеми у роботі платіжних паркувальних терміналів. 

До слова, відповідальність за масову атаку мобільного оператора вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. Це хакерський підрозділ головного управління генштабу Збройних сил РФ, яке публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності.