У Львові зробили перший крок для переходу на оплату перевізнику за виконану роботу: розпочнуть з ЛКП «Львівелектротранс» (відео)

  • 28.03.2024, 16:50
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні на пленарному засіданні затвердили Програму забезпечення діяльності у сфері міського електричного транспорту на території Львівської МТГ. Вона дає можливість перейти на оплату перевізнику за виконану роботу в частині електротранспорту. Планується, що оплачувати підприємству за надані транспортні послуги місто буде ще цієї весни.

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Як пояснив департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило, перехід на оплату транспортної роботи розпочинають з ЛКП «Львівелектротранс», оскільки  законодавство дозволяє це впровадити в частині електротранспорту.

«В межах запуску е-квитка передбачено, що місто має оплачувати перевізникам за виконану транспортну роботу. І ми вирішили розпочати з Львівелектротрансу, оскільки в законодавстві є норми, які  дозволяють це впровадити власне для електротранспорту.

Зараз завершується процедура розрахунку вартості 1-го вагоно/кілометра та 1-го тролейбусо/кілометра. Затвердити вартість транспортної роботи планують у квітні. Також нам потрібно буде внести зміни у договори між департаментом і Львівелектротрансом. Оплачувати підприємству за виконану транспортну роботу ми плануємо ще цієї весни», - розповів Олег Забарило.

Посадовець розповів, як відбуватиметься компенсація зі сторони міста за транспортну роботу: «Для підприємства буде розрахована вартість виконаної ним транспортної роботи. Оскільки Львівелектротранс отримує виручку від надання послуг, а також – компенсацію з міського бюджету за перевезення пільгових категорій пасажирів, то після запуску цієї програми ми матимемо змогу доплачувати різницю між вартістю виконаної транспортної роботи та загальними надходженнями підприємства від надання послуг, в тому числі і пільговим категоріям пасажирів.

Перехід на оплату за транспортну роботу має стимулювати підприємство надавати якісні послуги, оперативно реагувати на поломки на усувати їх, щоб виконувати всі необхідні рейси впрововж дня», - зазначив Олег Забарило.

Щодо оплати транспортної роботи автомобільним перевізникам, то, за словами Олега Забарила, наразі в країні немає законодавства, яке б це регламентувало. «Але Міністерство інфраструктури вже напрацьовує зміни до відповідного законодавства. Ми тісно комунікуємо з колегами з міністерства  і узгодили, що Львів буде пілотним містом, яке в межах цих напрацювань буде переходити на оплату виконаної роботи автомобільним перевізникам», - наголосив Олег Забарило.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради