«Львівська МТГ – один із найкращих прикладів, як має відбуватися співпраця влади з громадою», – керівниця проєкту Ради Європи Дарина Соколова

  • 26.06.2023, 16:25
  • 460
  • Пресслужба ЛМР
Департамент міської агломерації ЛМР спільно із Радою Європи в межах проєкту з громадської участі завершили серію діалогових семінарів у громадах. Усі презентовані мешканцями проєкти передано експертам Ради Європи для подальшого опрацювання. Водночас департамент агломерації в межах своїх повноважень допомагатиме розвивати ідеї. Та працюватиме з експертами Ради Європи щодо залучення європейських інвестицій на реалізацію нових проєктів у Львівській громаді.

Нагадаємо, місяць тому департамент міської агломерації за підтримки Ради Європи розпочав масштабний проєкт – діалогові семінари «Активні мешканці – ключ до розвитку громади». Заходи відбулися у Винниках, Лисиничах, Гряді, Малехові, Рясне-Руському, Рудно, Зашкові, Великих Грибовичах, Брюховичах та Дублянах. На них мешканці ознайомлювалися, як працює Львівська міська рада, які є механізми участі у розвитку своєї громади та співпраці з владою, визначали пріоритетні напрями та презентували найважливіші для їхньої громади робочі проєкти. А також показували свою готовність долучатися до змін, а не стояти осторонь: створювати ГО, писати петиції, аби це в комплексі допомагало в реалізації проєктів.

«Важливо: окрім нагальних для громад проєктів, як каналізування, капітальні ремонти, питання безпеки, мешканці пропонували проєкти, важливі і в масштабах України. Як,  до прикладу, Центр реабілітації військових у Зарудцях, лікувальна пасіка або трамвай зі Львова до Винник, який, окрім комфорту, сприятиме розвитку туризму.

Це і є агломерація, коли громади шукають свої сильні сторони і працюють разом, аби їх підсилити й доповнити. А така форма комунікації, як діалогові семінари, дозволяє мешканцям ще краще в цьому розібратися», - розповіли у департаменті міської агломерації ЛМР.

«Найкращі проєкти – це ті, які планують та реалізовують за участі мешканців. Це доконаний факт у містах ЄС, який нині послідовно втілюємо у Львові», - наголосив директор департаменту міської агломерації Юрій Лукашевський.

Як зауважила експертка Ради Європи Юля Гвоздович, тепер ЛМР має ще більше ідей та союзників у реалізації міських проєктів на території Львівської МТГ.

 «Те, що з нами працює Рада Європи в рамках кількох проєктів, - це великий показник того, що вони вірять в ідею Львівської громади, яку ми разом творимо», - підсумував важливість цього заходу заступник міського голови Львова Любомир Зубач.