Суд повернув понад 21 га землі у селі Рясне-Руське у комунальну власність Львівської громади

  • 26.06.2023, 17:33
  • 620
  • Пресслужба ЛМР
Рясне-Руська сільрада незаконно передала ділянку площею 21,4 га у власність автомобільно-гаражного кооперативу «Індустріал». Тепер за рішенням суду землю повертають у комунальну власність Львівської територіальної громади.

Фото ілюстративне. Автор - Роман Балук

У 2020 році, перед приєднанням Рясне-Руської громади до Львівської МТГ, сільрада роздала безкоштовно близько 65 га землі у приватну власність. Земельні ділянки віддали 18 автомобільно-гаражним кооперативам, які створили незадовго до цього.

Сьогодні, 26 червня 2023 року Західний апеляційний господарський суд залишив у силі рішення Господарського суду Львівської області щодо задоволення позову прокуратури про повернення у комунальну власність Львівської територіальної громади земельної ділянки площею 21,4 га, яку незаконно безоплатно надала Рясне-Руська сільська рада у власність автомобільно-гаражного кооперативу «Індустріал».

У юридичному департаменті Львівської міської ради пояснюють, перед тим, як Рясне-Руська рада припинила свою діяльність як юридична особа, і була включена в межі Львівської міської територіальної громади, посадовці сільради роздавали земельні ділянки безпідставно фіктивним гаражним кооперативам, які не планували будувати там гаражі. Кооперативи були створені в однаковий період часу, з тими самими засновниками. Усе з’ясувалося, коли віддали земельну ділянку, яка була частиною торфовища Білогорща. Тоді прокуратура подала на сільську раду до суду.  

«Суд встановив порушення Земельного кодексу, оскільки проєкт землеустрою, рішення ради про його затвердження та встановлення цільового призначення –  відсутні. Для будівництва гаражів сільрада мала право виділити землю, цільове призначення якої «землі житлової та громадської забудови», а передана ділянка входила до земель промисловості, транспорту та зв’язку. 

Первинно ділянку безоплатно передали автогаражному кооперативу у складі трьох засновників. Це є орієнтовно 260 гаражів для трьох засновників. За законом документація землеустрою повинна містити, в тому числі, належне обґрунтування необхідності виділення членам кооперативу земельних ділянок. У цьому ж випадку нема не лише обґрунтування. Навіть у статуті цього кооперативу не передбачено створення гаражів для потреб членів, тобто у них з самого початку заснування не було таких цілей. Натомість там вказано, зокрема, будівництво житлових та нежитлових будівель та інших споруд і їх обслуговування», – пояснює Ольга Поліщук, фахівчиня юридичного департаменту Львівської міськради. 

Ця земельна ділянка є незабудованою, тому з точки зору економічної доцільності мала б бути продана шляхом аукціону, а не передана безоплатно, кажуть юристи. Львівська міська рада, у межах розгляду справи подала клопотання про арешт цієї земельної ділянки, оскільки АГК «Індустріал» клопотав про зняття арешту у межах кримінального провадження, щоб мати змогу продовжувати роздачу землі попри судову справу. 

Тепер земельну ділянку, яка повернулася у комунальну власність, місто зможе виставити на продаж способом аукціону. Оскільки цільове призначення ділянки – землі транспорту та зв’язку, тут може бути виробництво. 

Загалом у суді зараз 30 справ через земельні ділянки, які роздала Рясне-Руська сільрада. Місто вже має 8 позитивних рішень про повернення землі в комунальну власність Львівської громади.