Демонтований у Брюховичах радянський пам’ятник перемістили до міського музею «Територія Терору»

  • 29.06.2023, 12:13
  • Пресслужба ЛМР
Пам’ятник радянської епохи «Мати-Батьківщина», який вчора демонтували у Брюховичах, перенесли до Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору». Ця скульптура була виготовлена на Львівській кераміко-скульптурній фабриці у 1956 році і є пам’яткою історії.

«Вчора наша колекція радянського монументального мистецтва поповнилась ще одним експонатом. Цей пам’ятник вже можуть оглядати відвідувачі. Про скульптуру інформації небагато. На перший погляд, вона має високу художню цінність, тому, хотілося б дізнатися, хто є автором», - розповів головний зберігач фондів Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору» Тарас Різун.

Він додав, що на сьогодні колекція радянської монументальної спадщини музею складається з 59 предметів. Серед експонатів – меморіальні дошки, весь комплекс з Монумента бойової слави, що був на вул.Стрийський, барельєфи, горельєфи, вітражі, пам’ятники, фрагменти мозаїки та дерев’яної різьби тощо.

Нагадаємо, у Львівській громаді також мають демонтувати радянську скульптуру «Воїн», що у Винниках. Пам’ятник також є пам’яткою історії і його теж перенесуть до музею «Територія Терору».

Рішення про демонтаж цих пам’ятників  раніше затвердила робоча група щодо деколонізації топоніміки у Львові.

Додамо, у квітні 2022 року у Львові створили робочу групу, головним завданням якої є деколонізація топоніміки та заборона використання у Львівській громаді географічних назв та символіки росії. На сьогодні, за результатами напрацювань робочої групи, у Львівській МТГ вже перейменовано 50 вулиць.