Львів працюватиме над створенням Водної стратегії громади

  • 28.12.2023, 16:55
  • 244
  • Пресслужба ЛМР
У Львівській громаді планують розпочати масштабну роботу над створенням Водної стратегії. А також лобіювати зміни до національного законодавства. Мета – комплексно рятувати водойми на території Львівської МТГ. Про це, зокрема, говорили під час сесії Львівської міськради.

фото ілюстративне
фото Романа Балука для Львівської міської ради

«На території громади є п'ять річок, десятки поверхневих джерел, понад 100 озер та ставків, більш як 10 струмків. Ситуація, яка склалася з цими водоймами, є кричущою. Якщо її не вирішувати, це призведе до екологічного лиха. І починати треба зі стратегічних планувань. А також комплексного підходу та тісної співпраці між усіма структурами: від екології і до житлово-комунального господарства. Не менш важливо залучати грантові кошти та іноземні інвестиції. Бо питання річки, яка протікає через кілька громад, де її забруднюють нечистотами, не може вирішити одне відомство», – наголосив під час виступу заступник директора департаменту міської агломерації ЛМР Роман Кізима.

І першим кроком має стати Водна стратегія Львівської громади як елемент Екологічної стратегії та Плану адаптації до змін клімату. Паралельно має бути лобіювання змін до національного законодавства та прийняття місцевих нормативних та регуляторних актів – наголосили під час обговорення цього питання.

«Нам треба вийти на програму, яка буде підтримана фінансово. Бо це питання безпеки», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Під час сесії назвали основні напрями, з яких варто починати:

-   інвентаризація та паспортизація усіх водних об'єктів та мереж;

-   каналізування та робота з рідкими відходами, а саме: модернізація очисних споруд, будівництво зливних станцій, пакетний тариф для вивезення стічних стоків;

-   дощова каналізація: будівництво локальних очисних споруд дощової каналізації, повне роз'єднання дощової та фекальної каналізації тощо;

-   чиста питна вода: модернізація мереж, нові системи очищення, сприяння в централізованому каналізуванні населених пунктів з водозаборами; контроль за нецентралізованим каналізуванням тощо.

Нагадаємо, Львівська, Пустомитівська та Сокільницька громади, а також басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну погодили меморандум. Завдяки цьому документу громади мають спільно посприяти очищенню та ревіталізації Щирецького водосховища і річок, які його наповнюють.

презентація