Львів'ян запрошують на перегляд фільму про Мирона Кипріяна

  • 15.12.2020, 16:06
  • Пресслужба ЛМР
18 грудня о 16:00 Галерея Сценографії (Городоцька, 36), у партнерстві з львівським Національним театром ім. Марії Заньковецької представить кураторський проєкт Оксани Шпакович «СценоГРАФ». Це заключна подія з серії #Кипріяну90, покликана вшанувати пам’ять львівського художника, культурного діяча, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка та премії імені Владислава Клеха (США) — Мирона Кипріяна. У рамках проєкт «СценоГРАФ» львів'ян та гостей міста запрошують на кінопоказ документального фільму Дарії Гірної про Мирона Кипріяна.

Мирон Кипріян — український сценограф-рекордсмен, який здійснив близько 300 постановок на українській та світовій драматичних сценах.

Він придумав чорну коробку сцени, ставив вистави про космос ще до польоту туди Гагаріна, вперше в тоталітарній радянській системі почав змінювати українське=шароварщина на українське=європейське. Маючи крутих патронів в компартії і всесоюзне визнання, йому повезло уникнути звинувачень у формалізмі. Хоча в 1970-х міністерка культури СРСР побачивши його «Камінний господар» застерегла від «падражанія гнілому Западу».

Більше про Кипріяна розкажуть у фільмі ті, хто його добре знав: Лариса Кадирова, Вадим Сікорський Федір Стригун Таїсія Литвиненко Богдан Козак, Януш Юхницький, Степан Глова, Майя Гарбузюк, Ярослав Кравченко, Мирослава Оверчук та Богдан Покровецький.

Кінопоказ відбудеться 18 грудня о 16.00 у Галерея Сценографії (театр Лесі, вул. Городоцбка, 36). Вхід вільний.