У Львові відкрилася перша виставка легендарного польського митця Юзефа Робаковського (відео)

  • 20.03.2023, 15:59
  • Пресслужба ЛМР
У Львівському муніципальному мистецькому центрі відкрилась виставка «Attention: LIGHT! / Увага: СВІТЛО! / Uwaga: ŚWIATŁO!» легенди польського та світового мистецтва Юзефа Робаковського. Галерейні зали центру заповинили фото та відеороботи, відібрані із 60-річної практики художника.

фото: Роман Балук

Це перша велика виставка Юзефа Робаковського в Україні та його перший візит у Львів.

«Тут представлена невелика ретроспектива робіт Юзефа Робаковського за 60 років його творчої діяльності. Зараз Юзефу – 84 роки, і він наважився провести довгу дорогу з міста Лодзя. Це ще одне свідчення того, що поляки підтримують нас в нашій боротьбі не лише дипломатично, а й за допомогою мистецтва.

Виставка дуже цікава і різнопланова. Зокрема, в одному із залів представлені саркастичні роботи, які були створені проти радянського устрою. Він показує, як мистецтвом навіть в себе вдома можна підтримувати життя і боротися з радянським режимом, армією. Ці роботи зараз у Львові, бо він хоче подарувати українцям це бажання боротися», – розповіла Роксолана Мицько, директорка Львівського муніципального мистецького центру.

Роботи Юзефа Робаковського, починаючи від ранніх експериментів з фотографією, ще наприкінці 1950-х та у 1960-х, з кіноплівкою від 1970-х, а згодом відео чи цифровими носіями, оперують світлочутливістю як засобом, методом та й власне меседжем. А самі меседжі цих робіт завжди прості, прямі і зрозумілі, як промені. Їхня тематика і значення одночасно мерехтять, як кольори в праці, від якої назва цього показу позичена – Attenion: Light! (Dedication to Paul Sharits), та часто-густо так само мають несподіваний звуковий супровід. І саме звук є також невід’ємною частиною його невпинного аудіовізуального експерименту.

Список робіт і виставок Робаковского по цілому світі за понад 60 років мистецької активності вимірюється тисячами, однак з часом згадані промені не стали затьмареними чи млявими. Більшість цих праць розміщені у близько 100 значущих міжнародних збірках і колекціях сучасного мистецтва. Варто зазирнути на сторінку митця robakowski.eu, щоб ознайомитися з його багатою біографією та здобутками.

Виставку «Attention: LIGHT! / Увага: СВІТЛО! / Uwaga: ŚWIATŁO!» можна буде побачити у Львові з 20 березня до 15 травня 2023 року.

Партнерами виставки стали: Фотогалерея міста Жешува (fotogaleria.erzeszow.pl), Центр міської історії Центрально-Східної Європи, фестиваль Тетраматика, дослідник Володимир Когут.

фото: Роман Балук