У межах Місяця авторських читань до Львова приїхали представники міністерств культури Чеської та Словацької Республік

  • 28.06.2023, 11:22
  • Пресслужба ЛМР
Зараз у Львові триває Місяць авторських читань, що в мирний час був одним з найбільших транскордонних літературних фестивалів Центрально-Східної Європи. В рамках події до Львова завітали заступник Міністра культури Чеської Республіки Ондржей Храст та заступник Міністра культури Словацької Республіки Радослав Кутас, які під час зустрічі з мером Львова Андрієм Садовим обговорили можливості подальшої співпраці.

Фото - Соломія Григор'єва
Фото - Соломія Григор'єва

Під час зустрічі міський голова Львова розповів про екосистему людяності НЕЗЛАМНІ та запропонував гостям декілька ідей до подальшої співпраці.

«Зараз в Україні ми захищаємо не лише нашу культуру, а й чеську та словацьку. Ми захищаємо європейські цінності від агресора, варвара. Нам дуже важлива ваша підтримка та розуміння.

Також нам важливо вже зараз думати про майбутнє. Я переконаний, що відносини між нашими країнами мають вийти на зовсім інший рівень, і тут Львів є прекрасним майданчиком для співпраці. Якщо говорити про культурний пласт, то наше місто зараз приймає дуже багато поранених, які потребують якісної арт-терапії, тому ми можемо співпрацювати в цьому напрямку. Також нам важливо краще розуміти наші культури, тому можна було б одну з львівських бібліотек присвятити чеській чи словацькій літературі. Взагалі є дуже багато можливостей для співпраці, тож давайте будемо це робити», – зазначив Андрій Садовий.

Довідка

Місяць авторських читань є однією з найбільших літературних подій Львова та важливим рушієм розвитку співпраці і взаємозацікавленості між чеською, словацькою і українською літературами. У час повномасштабного російського вторгнення в Україну, надзвичайно складно організувати фестиваль у звичному форматі щоденних читань протягом місяця, проте організаторам важливо підтримувати відчуття літературної солідарності Чехії і Словаччини з Україною навіть у такий важкий час. Саме тому цьогоріч МАЦ є певним спецпроєктом, який буде тривати лише два дні, але гарантовано буде не менш концентрованим і цікавим ніж раніше.