У Львові покажуть виставку робіт українських сценографів, створених після повномасштабного вторгнення

  • 24.11.2023, 11:44
  • Пресслужба ЛМР
В галереї «Дзиґа» 1 грудня о 18:00 відбудеться відкриття виставки українських сценографів «Сценографія. Фактор вторгнення». В єдиній експозиції представлені проєкти театральних постановок різних регіонів України, які відбулися після повномасштабного вторгнення ворожої армії в Україну. Відвідати виставку можна безкоштовно до 4 грудня.

Експозиція пропонує зануритись у світ мистецтва сучасної української сценографії, оглянути ескізи, макети сценографії, а також ескізи костюмів до вистав, поставлених протягом попередніх двох років у Львові, Києві, Черкасах, Миколаєві, Дніпрі та інших містах України. Також це можливість проаналізувати взаємозв’язок  мистецького продукту й самого життя митця-частинки громадянського суспільства в час війни.

Чи відзеркалює сьогодні театр і митець те, що відбувається в нашій країні? Чи мова йде не про віддзеркалення, а спробу переосмислення або пошук візії нашого майбутнього? Чи повномасштабне вторгнення стало фактором змін у мистецтві української сценографії й театру? Ця виставка – спроба підняти ці важливі питання.

Виставка реалізується в рамках міжнародного проєкту «Мистецтво в час війни: Мандруюча Резиденція». Це проєкт громадської організації «Галерея Сценографії» спільно із українськими та європейськими партнерами. Фінансування проєкту здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.

Резиденція об’єднує митців, дослідників, науковців і музейників з України, Грузії, Британії, Польщі й Литви, з метою культурного взаємообміну, налагодження комунікації та довготривалого партнерства. Виставка «Сценографія. Фактор вторгнення» є частиною насиченої програми резиденції, яка охопить три міста України: Львів, Київ, Чернівці.

Куратор проєкту – Богдан Поліщук.

Менеджерка проєкту – Дарина Ольшанська.