Львів передав матеріали для захисту пам’яток понад 30 українським громадам

  • 05.05.2022, 12:47
  • Пресслужба ЛМР
Львів передав більш ніж 30 українським громадам матеріали для захисту пам’яток архітектури, які місто отримало від польських партнерів. Зокрема, йдеться про вогнегасники, вогнетривкі тканини, захисні покривала, мінеральну вату.

фото умовне, автор: Роман Балук

Загалом місто отримало від партнерів із Польщі два вагони захисних матеріалів. Частину використали для захисту пам’яток та мистецько-культурних установ Львівської громади, а решту відправили у понад 30 міст і сіл Івано-Франківської, Волинської, Тернопільської, Чернівецької областей.

«На наше прохання про допомогу першими відгукнулися  Інститут Полоніка та Фонд культурної спадщини. Вони оголосили збір необхідних матеріалів для українських пам’яток. Естафету перейняв головний консерватор Варшави Міхал Красуцкі, який звернувся до головних консерваторів історичних міст Польщі. І дуже швидко були зібрані понад 1000 вогнегасників та захисні матеріали. Все це приїхало двома вагонами до Львова.

Ми перевантажили всі дарунки на склад. Вогнегасниками забезпечили 49 храмів, понад 30 мистецько-культурних установ, медичних та інших муніципальних закладів Львівської міської територіальної громади.

У понад 30 міст і сіл Івано-Франківської, Волинської, Тернопільської, Чернівецької областей передали 445 вогнегасників, 59 упаковок мінеральної вати, 58 вогнетривких покривал, а також вогнетривкі тканини для захисту об’єктів культурної спадщини

Дякуємо доброчинцям – за зібрані та передані матеріали, і волонтерам – за допомогу в розвантаженні та доставці матеріалів до об’єктів культурної спадщини», - розповіли в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

Нагадаємо, з початку військового вторгнення росії до України у Львові працюють над убезпеченням пам’яток світової спадщини від ймовірних руйнувань. На сьогодні у місті захисними конструкціями закриті десятки пам’яток чи їх елементи. Деякі з них – до прикладу, вітражі та скульптури – демонтовані і зберігаються у сховищах.