У Львові фасаду 400-літнього Гарнізонного храму повернули автентичний колір

  • 12.07.2022, 16:43
  • Андрій Яремко
У Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла закінчили основні реставраційні роботи на головному фасаді. В процесі відновлення реставратори повернули йому автентичний світлий колір. Адже, як показали грунтовні дослідженння, первісно фасад був побудований з білого каменю. Також віднайдена колористика отинькованих частин, що будувалися з цегли. І цей оригінальний тиньк теж був світлого кольору. На фасаді, зокрема, відреставрували і відтворили втрачені елементи карнизів та декору. А відновлені скульптури ще й захистили від птахів спеціальними сітками.

фото: Роман Балук

«Знаково, що до храмового празника у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла завершили основні реставраційні роботи фасаду. Реставрація тривала 2 роки. Результат дивовижний. Дякуємо усім міжнародним партнерам, які долучились до цих змін.

Гарнізонний храм сьогодні став одним із культових для усіх львів’ян. Тут молимось за наших військових, зустрічаємось з ними і проводимо в останню дорогу»,   - написав на своїй сторінці у мережі Facebook міський голова Львова Андрій Садовий. 

 Про тонкощі реставраційних робіт розповіла начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко: «Це була дуже специфічна реставрація. Фасад відновлювали як найцінніший рельєф. Ми радилися, сварилися, дискутували, вирішували складні питання. Скликали навіть цілі ради, бо мусили все обговорити. До прикладу, коли говорили про штукатурку, то запрошували спеціалістів з Польщі.

Було багато дискусій щодо кольору. Окремі дослідники казали, що він пофарбований і це треба залишити. Але грунтовні дослідження показали, що це не фарба, а бруд і потемніння каменю з часом. Цей фасад був побудований з білого каменю і первісно він був таким, яким ми зараз його бачимо».

Роботи, які тривав два роки, виконували українські та польські реставратори. З міського бюджету Львова на реставрацію фасаду виділили майже 8 млн грн. Також фінансування надійшло від Міністерства культури та національної спадщини Польщі. У попередні роки за кошти міста відновили два інші фасади - бічний і задній.

Реставратори ще працюють на нижніх партіях порталу. Також у храмі у співпраці з фундацією «Полоніка» розпочинають реставрувати вівтар.

Додамо, минулого року у храмі відкрили відреставровані фрески центрального склепіння. Над їх відновленням реставратори працювали 7 років.

Довідка

Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла, відомий у Львові як костел єзуїтів, збудований у стилі раннього бароко на початку XVII ст. та є однією з найбільших культових споруд Львова. 

У радянські часи церкву закрили, деякий час використовували як склад, а з 1970-х років передали Львівській науковій бібліотеці ім. В. Стефаника під книгосховище.

8 липня 2010 року Львівська міська рада передала храм у власність Курії Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви.

6  грудня 2011 року тут відбулась перша за 65 років літургія.

фото: Роман Балук