«Є позиція громади: поблизу вілли Бачевських має бути історичний простір, а не багатоповерхівка», – Андрій Москаленко про будівництво поруч з віллою

  • 14.03.2023, 18:53
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні, 14 березня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради відмовили у наданні містобудівних умов та обмежень на нове будівництво ТзОВ «Марконі» багатоквартирного житлового будинку з вбудованими громадськими приміщеннями, трансформаторною підстанцією та підземною автостоянкою на вул. Д. Вітовського, 35-А у Львові.

вілла Бачевських до відновлення, автор: Олександр Мазуренко

«Два роки тому теперішні орендарі відреставрували віллу Бачевських і повернули їй історичний вигляд. Є чітка позиція громади: тут має бути історичний простір з історичною будівлею, і забудова тут – абсурд», – сказав перший заступник міського голови Андрій Москаленко. 

Нагадаємо, у 2020 році з пам'ятки місцевого значення вілли Бачевських демонтували скляну прибудову. Нові орендарі повернули до автентичного колір її фасаду та вікон. Відновили оригінальні двері із завісами і навіть підібрали ручку, подібну до автентичної. Попереднього орендаря вілли оштрафували за самовільну скляну прибудову.

«Натомість позивач вкотре подається на ту саму адресу, щоб отримати дозвільні документи і звести тут житло. Хотілося, аби задля економії часу усіх було зрозуміло – громада бачить цей простір історичним та громадським. Не хочеться віддавати цю ділянку під будь-яку форму забудови», – сказав член виконкому Олег Лаврик.

Довідка

Вілла Бачевських – пам’ятка архітектури місцевого значення, збудована у 1926 році. Архітектор – Вітольд Якімовський. У міжвоєнний час у цьому будинку на вулиці Pełczyńska, 35 (нині Вітовського) проживав власник лікеро-горілчаної фабрики Стефан Бачевський. У часи панування Польщі тут був розміщений почесний консулят Австрії, а в часи СРСР – дитячий садок.