У Львові ще понад 400 пам’яток ознакували емблемою «Блакитний щит»

  • 09.08.2023, 13:11
  • 821
  • Пресслужба ЛМР
У Львові знаком «Блакитний щит» позначили ще 408 будинків – пам’яток культурної спадщини. Йдеться про міжнародне ознакування, затверджене Гаазькою конвенцією в 1954 році. Загалом, станом на зараз, у місті таке ознакування мають вже 794 пам’ятки архітектури. Про це розповіли в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

«Цьогоріч завершили ознаковувати пам’ятки в середмісті та продовжили встановлення таких знаків на будівлях на вулицях Франка, Тарнавського, Городоцькій, Шевченка, Коновальця», – зазначили в міському управлінні охорони історичного середовища.

Нагадаємо, міжнародний пам’яткоохоронний знак «Блакитний щит»  використовують у багатьох країнах світу. У різних країнах він може бути інтерпретований по-різному, може бути з написом чи без напису, але на емблемі завжди зображено квадрат знизу і трикутник зверху.

У Львові дизайн такого інформаційного знака затвердили наприкінці 2018 року.  Цікаво, що місто Лева стало першим в Україні, де на пам’ятках розпочали встановлювати такі знаки.

Також у Львові пам’ятки архітектури ознаковані відповідними охоронними дошками сучасного та давнішого зразків.

Додамо, у Львові збережено понад 2500 пам’яток історії та архітектури. Історична частина міста та Святоюрський комплекс із 1998 року належать до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Довідка

«Блакитний щит» – це захисна емблема Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Конвенція була ратифікована у 1954 році 130 країнами світу. Разом з двома її Протоколами є основною міжнародною угодою, яка встановлює правила захисту культурної спадщини під час збройних конфліктів.