Нові власники приміщень на пл. Ринок, 40 задекларували готовність відновити пошкоджену пам’ятку

  • 23.02.2024, 16:27
  • 748
  • Пресслужба ЛМР
Нові власники приміщень у кам’яниці на пл. Ринок, 40 задекларували готовність відновити флігель та провести реставраційні роботи. Про це поінформувала керуюча справами виконкому міськради Наталія Алєксєєва.

фото з архіву

Нагадаємо, йдеться про пам’ятку національного значення, в якій попередній власник без відповідних дозволів та погоджень розпочав реконструкцію, знищивши частину флігеля. Тоді місто оштрафувало власника та звернулося до суду, позов був задоволений. Після цього приміщення у кам’яниці було перепродано.

Зокрема, у листі, наданому міськраді новими власниками - ТзОВ «АРТ-ГАЛЕРЕЯ НА РИНКУ», - вказано: «Запевняємо, що з боку власників та дирекції товариств будуть вчинені всі можливі дії для виконання приписів щодо відновлення будівлі, пам’ятки національного значення, на площі Ринок, 40 у м. Львові».  

Як зазначила Наталія Алєксєєва, сьогодні вже тривають роботи щодо комплексного вивчення геології, археології та інженерних особливостей будівлі. Також укладена угода із проєктною організацією на розробку пропозицій відновлення частини будівлі.

Нагадаємо, приміщення площею близько 100 м2 з виходом у внутрішній дворик будівлі попередній власник - ТзОВ ВКК «ПФ – Онікс» - придбав на аукціоні у 2020 році. Без відповідних дозволів розпочав у 2022 році реконструкцію, але міська влада наклала штраф у розмірі 170 тис. грн та звернулась в суд з позовом щодо відновлення пам'ятки. Позов мерії суд задовольнив.

Додамо, будинок № 40 на пл. Ринок – кам'яниця Зухоровичівська – споруджений у XVII ст. У другій половині XVIII ст. належав монастирю св. Онуфрія. У 1773 році на замовлення члена Ставропігії королівського поштмейстера Антона Дейми будівля була перебудована і прикрашена фігурами атлантів.