Як виглядатиме Музей Шухевича після відновлення: результати Всеукраїнського конкурсу (фото/відео)

  • 30.06.2024, 16:04
  • 175
  • Пресслужба ЛМР
До роковин з Дня народження Романа Шухевича, на місці зруйнованого російським обстрілом музею генерал-хорунжого УПА на Білогорщі, 30 червня презентували ескіз проєкту відновлення зруйнованого музею. Проєкт переміг на Всеукраїнському архітектурному конкурсі.

візуалізація

Журі конкурсу, до якого увійшли архітектори, музейники, реставратори, представники міської та обласної влади, одноголосно обрало команду переможців, за концепцією яких буде відбуватися майбутнє проектування. У конкурсі перемогла команда Андрія Лесюка, яка є автором Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні у Львові.

фото з архіву, після влучання російського шахеда

На прохання родини Романа Шухевича, форма будівлі максимально відтворюватиме її історичний вигляд, а всі автентичні елементи, які частково вціліли після нападу росіян, а це столярка, деревʼяні сходи, фортепіано, погруддя та ін., місто відновить та поверне у музей, чітко відділивши автентичне від нового. Ключовою у майбутньому музейному просторі має стати криївка, де переховувався Роман Шухевич, що розташовувалася на другому поверсі. 

За словами Антона Коломєйцева, головного архітектора Львова, конкурс розкрив усю варіативність підходів до вирішення питання відновлення музею. 

візуалізація

«Перше місце отримав проєкт, який найбільш тактовно підійшов до вирішення завдання: збережено всю автентику, столярку, окремі деталі і весь об'єм так, як було раніше, лише з тим, щоб зробити його ще міцнішим і чітко відділити те, що буде відновлено у 2024-2025 роках. Буде чітко видно те, що зроблено нове, і в цьому так само закарбована певна історія атаки, тому що не випадково саме цей об'єкт було зруйновано. Ми показуємо, що наша пам'ять —  не плакати над попелом, а зберігати вогонь. Цей вогонь — це відвідувачі, сучасна якісна експозиція. Ми даємо можливість переродитися цьому об'єкту»,  - пояснює Антон Коломєйцев, головний архітектор Львова.

На місці закинутих господарських будівель архітектори запропонували облаштувати освітній простір для проведення заходів патріотичного виховання для молоді, доповнивши такими таким чином функціональне наповнення музею.

візуалізація

«Ми хочемо, щоб це не був музей одноразового відвідування, а щоб люди знов і знов поверталися сюди. Тут мають бути історичні читання, збори пластунів, патріотичне виховання для різних вікових груп. Тобто цей об'єкт має активно жити щодня. Це має бути така мекка з точки зору відвідування людей, які цікавляться історією України», - розповів Антон Коломєйцев. 

Крім того, проект передбачає формування меморіального скверу імені Романа Шухевича з освітніми зонами біля озера. На території навколо пам'ятника Роману Шухевичу облаштують площу та встановлять вуличні меблі. Важливим на сьогодні є те, що проектні рішення передбачають повну інклюзивність обʼєкту.

фото Романа Каймана для Львівської міської ради

«Я не знаю кращого шляху для того, щоб обрати оптимальний варіант вирішення питання відбудови, як проведення архітектурного конкурсу. Думаю, що сам факт проведення такого конкурсу в час війни, особливо якщо він завершиться зробленою справою, це свідчення нашої сили. Для мене відбудований музей Шухевича точно буде об'єктом, куди я приведу своїх дітей, свою команду і своїх гостей.

Музеї сьогодні не просто сховища спадщини і не просто місця пам'яті, це інструменти формування національної ідентичності і знаряддя національно-патріотичного виховання. Тому дуже важливо, щоб оновлений, відроджений, відбудований музей Шухевича став дуже живим активним місцем, місцем притягання і місцем, де плекаються ключові сенси нашої національної ідентичності», - сказав Богдан Тихолоз, директор Дому Франка та один з членів журі архітектурного конкурсу. 

Одним із членів дорадчої групи при архітектурному конкурсі був  військовослужбовець Антон Петрівський. Він також виступив за відновлення музею за запропонованим ескізом.

«Відновлення музею Романа Шухевича є справою честі. Спорудження будівлі є першим важливим кроком. Наступним кроком має стати якісне наповнення музею, в якому мають гармонійно поєднуватись експозиція збережених предметів того періоду з сучасними інтерактивними формами донесення інформації про постать Генерал-хорунжого УПА. Ну і, безумовно, одна із внутрішніх стін музею має дочекатися світлини з пам'ятником Шухевичу на красній площі у москві», -  підсумував Антон.

Після обрання переможців, пропозицію обговорили з родиною Романа Шухевича, зокрема з донькою генерала-хорунжого пані Марією.

фото Романа Каймана для Львівської міської ради

«Багато було дискусій. Моя думка була відновити його таким, як він був раніше. Але дуже багато ідей і думок є про те, як відновити, і це затягується. А будемо так дискутувати – не знати, коли цей музей відродиться. І з огляду на те, щоб музей відродився, щоб ворог не тішився, що він знищив і ми опустили руки, треба працювати і відновлювати», - сказала Марія Трильовська (Шухевич).

Також проєкт представили різним середовищам — колективу музею, на робочій групі та членам дорадчої ради. Побажання та пропозиції зі зустрічей були почуті авторами та будуть враховані при майбутньому проектуванні. Наповнення музею та його експозиція буде напрацьована з працівниками Львівського історичного музею.

фото Романа Каймана для Львівської міської ради

«На робочих групах були зауваження, і ми вже навіть зробили деякі зміни і готові працювати. Ми розуміємо, що не можна ескіз взяти і збудувати – це потребує детального вивчення, кожен об’єкт – це історія, це велика кількість артефактів, які потрібно відновити. Ми повинні експонувати на фоні доповнення справжніми матеріалами, які залишилися і які можна відновити», - додав Андрій Лесюк.

Мер Львова Андрій Садовий подякував усім, хто є долучений до відновлення музею, та зазначив, що є чимало охочих долучитися до відбудови.

фото Романа Каймана для Львівської міської ради

«Маємо спільну думку – музей має бути відновлений, має бути автентичним і таким, щоб діти сюди приходили – має бути цікавим. Хочу подякувати пані Марії, доньці пана Шухевича, директору музею, всім членам робочої групи і конкурсному журі. Далі буде робота над кресленнями і сам процес відновлення. Робимо все якісно і швидко, щоб у наступному році вже зустрітися тут і бути свідками цієї прекрасної експозиції.

Ми отримали дуже багато пропозицій від різних благодійників, і школярі, і старші люди, і військові, і відомі політики – всі мають бажання долучитися, кожен хоче свою цеглинку вкласти. Постать Шухевича надихає, і ця будівля має надихати і викликати бажання приходити сюди знову і знову», - підсумував  Андрій Садовий, міський голова Львова.

До слова, опісля також відбулись урочисті заходи  з відзначення дня народження Романа Шухевича

ДО УВАГИ ЗМІ! Усі відеоматеріали з брифінгу доступні тут: https://fex.net/uk/s/4lnykea

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради

фото Романа Каймана для Львівської міської ради та візуалізація