Місто звернулося до правоохоронних органів щодо незаконної зрізки платанів на вул. Котлярській

  • 13.02.2023, 13:14
  • Пресслужба ЛМР
Наприкінці минулого тижня зловмисники самовільно зрізали 4 молоді дерева, висаджені на оновленій вулиці Котлярській. Відтак місто звернулось до правоохоронних органів, аби розслідувати цей випадок та притягнути до відповідальності винних. На місці ж зрізаних платанів, за словами начальниці управління екології та природних ресурсів Олександри Сладкової, висадять нові дерева.

«Вулиця Котлярська 5 років тому пройшла повну реконструкцію, із повною заміною мереж та озеленення. Тоді мешканці обирали, який вид дерев вони хочуть бачити. Дехто із них хотів виключно сакури, тому що вони є популярними та красивими. Але є єдиний нюанс – вони дуже маленькі. Інші ж мешканці навпаки - хотіли більші дерева. Відповідно, ми знайшли компроміс: висадили 4 платани, які ростуть достатньо великими, а решту – сакури. 

Все було добре, допоки минулого тижня, в ніч на суботу, двоє чоловіків взяли пилку і спиляли конкретно тих 4 платани. Ми вважаємо, що це є великий акт вандалізму. Без сумніву, будемо замінювати їх на нові дерева. Хотілось би, аби знайшли та покарали тих, хто це зробив, адже йдеться не лише про цінність саджанця, який насправді був недешевий, але й про 5 років, протягом яких ці дерева доглядались та добре розвились. До слова, дерева були в ідеальному стані та добре прижились, тому нам дуже прикро», - розповіла керівниця управління екології та природних ресурсів Олександра Сладкова.

На місці спиляних платанів цьогоріч планують висадити інші дерева великих видів. Натомість щодо спиляних платанів Галицька райадміністрація звернулась до поліції.

«Навесні будемо замінювати спиляні платани на нові дерева, теж великих видів - еквівалентної висоти та крони. Чим більша маса листя у дерева – тим більше воно «працює» як дерево: охолоджує повітря, створює затінок та продукує кисень. Декоративні дерева, як сакури, не можуть забезпечити таких функцій.

Нам приємно, що багато людей вже відгукнулось та зголосилось долучитись до висадки», - додала Олександра Сладкова.