Фахівці нагадують про небезпеку лептоспірозу

Однією з актуальних проблем сучасної медицини залишається захворювання лептоспіроз, інформує Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України». Це гостре інфекційне захворювання людей і тварин, що характеризується хвилеподібною гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, нервової системи. При важких випадках спостерігається жовтяниця, геморагічний синдром, гостра ниркова недостатність, менінгіт.

Торік у Львові було зафіксовано 6 випадків лептоспірозу. Від початку 2019 року — зафіксовано уже 2 випадки лептоспірозу, один з них — летальний — помер 54-річний львів’янин, в якого діагностували важку форму лептоспірозу. Не дивлячись на численні дослідження (присвячені лептоспірозу) та застосування сучасних методів терапії, смертність при важкій формі захворювання сягає 25−30%.

Лептоспіри нестійкі у зовнішньому середовищі. Миттєво гинуть при дії прямих сонячних променів, кип'ятінні, висушуванні та при обробці дезінфікуючими засобами. Збудники лептоспірозу зберігають життєздатність у вологому грунті протягом 270 днів, в природних водоймах — 7−30 днів, на харчових продуктах — декілька днів.

Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспіри із сечею, і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природніх вогнищах є польові миші, землерийки, їжаки. В побутових осередках резервуаром інфекції є велика рогата худоба, свині, собаки, сірі щурі.

Особливу небезпеку в зараженні можуть становити підвальні приміщення, де мешкають гризуни та забруднюють їх своїми виділеннями, водойми зі стоячою водою, болотисті місця.

Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання у забрудненій водоймі, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру (подряпини, тріщини, рани) та слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, шлунково-кишкового тракту. Захворювання від людини до людини не передається.

Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність з максимумом захворюваності в серпні — це час інтенсивних сільськогосподарських, будівельних, гідромеліоративних робіт, риболовлі та полювання.

Хвороба починається з ознобу, загальної млявості, температура тіла різко «підскакує» до 39−40 С°, з'являється нудота, блювота, головний біль, болі в попереку, суглобах, литкових м'язах. Іноді хворий не може не тільки ходити, але й триматися на ногах. На 3−8-й день може з'явитися висип на шкірі тулуба і кінцівок, крововилив у сітківку ока, внутрішні органи. При появі цих ознак потрібно негайно поспішати до лікаря та пригадати, чи ви не купалися у ставках, де стояча вода, чи не мили руки брудною водою, чи не покусали вас гризуни.

Захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків, оскільки іноді хвороба протікає важко, з ускладненнями на нирки, печінку, очі. Найчастіше смерть настає від повної відмови роботи нирок. Тому так важлива своєчасна діагностика і госпіталізація людини, що захворіла на лептоспіроз. І ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.

Щоб не захворіти на лептоспіроз, необхідно:

— дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

— не купатись у забруднених водоймах;

— не пити води з невідомих джерел;

— не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

— застосовувати засоби індивідуального захисту (рукавиці, гумові чоботи) під час робіт на полях, у садах, підвальних приміщеннях;

— проводити систематичні дератизаційні заходи (боротьбу з гризунами).