У Львові захиснику провели двоетапне лікування, аби відновити рухові функції ноги

  • 17.05.2023, 12:16
  • Пресслужба ЛМР
Захисник перестав відчувати ліву ногу після поранення під Бахмутом, оскільки осколок зачепив нерв. Хірурги лікарні святого Луки Першого медичного об’єднання Львова прооперували військового і змогли відновити функціональність пошкодженої кінцівки.

Віталій Кирилов – з Одеси. Йому 35, за спеціальністю - інженер-програміст. З березня 2022 року добровільно пішов до війська. Каже: це наша країна, наша свобода, яку треба боронити. 18 березня 2023 року потрапив під мінометний обстріл.

«Усе так швидко відбулося. Ми почали відходити. Аж секунда, і я вже лежу на землі та не відчуваю ноги», - ділиться спогадами захисник.

Першу невідкладну допомогу Віталію надали в прифронтовій лікарні. Далі – у Дніпрі, і вже звідти його доправили до Львова – до Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ. Вже тут команда хірургів та травматологів встановили діагноз: відкритий вогнепальний багатоуламковий перелом обох кісток гомілки з ушкодженням малогомілкового нерва. Відновити функцію ноги можливо лише хірургічним шляхом.

Операція була плановою і добре підготовленою. Їй передувало гоєння рани. Хірургічне втручання складалось з двох етапів. Перший: лікарі знайшли та видалили осколок, провели ушивання малогомілкового нерва з обертанням сублімованим (сухим) свинячим перикардом. Другий етап: остеосинтез кісток гомілки. Це хірургічне лікування переломів, що полягає у з’єднанні кісток та фіксації кінцівки механічними конструкціями та імплантами.

Операція тривала три години та пройшла успішно. А відновлення нерву – це не швидкий процес. Тож попереду у Віталія – тривала реабілітація. Після відновлення захисник хоче повернутися на передову. Він вже може пересуватися на милицях та відчуває ногу, і дякує за це лікарям.

Через російську агресію щодня страждають сотні людей, тому аби зробити їхнє лікування й реабілітацію комфортними і доступними в Україні, у Львові, в Національному центрі реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN), з кожним українцем працює мультидисциплінарна команда, яка надає хірургічну, фізичну, психологічну та психосоціальну професійну допомогу. Завдяки підтримці донорів, відкрили протезну майстерню та встановлюють біонічні протези, а також облаштувати новий сучасний корпус реабілітації: це 7 поверхів із  найсучаснішим обладнанням для відновлення. Щороку отримувати допомогу тут зможуть 10 тисяч українців.

Сайт проєкту: https://unbroken.org.ua/.

Реквізити для пожертв: https://unbroken.org.ua/donate.html.