Лікарня святого Луки отримала сучасний МРТ-апарат та сонячні панелі від німецького уряду на 1,5 млн євро

  • 10.08.2023, 14:19
  • 1274
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні Андрій Садовий, міський голова Львова, та Рене фон Прондзінскі, радник Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) в рамках програми Special Assistance Programme in Ukraine (SAP) та EU4ResilientRegions, оглянули сонячні панелі та сучасний магнітно-резонансний томограф, який лікарні подарувала Німеччина. Сонячні панелі уже встановили на даху двох корпусів лікарні, а МРТ-апарат – у модульному діагностичному центрі, який невдовзі має запрацювати.

фото: Роман Балук

МРТ-апарат у модульному діагностичному центрі запрацює як повноцінне діагностичне відділення уже наприкінці вересня. Тут надаватимуть всю невідкладну діагностику: МРТ, УЗД, рентген-обстеження, ендоскопічну, офтальмологічну, кардіологічну, терапевтичну, хірургічну діагностики та інші. А сонячні панелі, які встановили на даху двох корпусів, за два місяці функціонування дозволили зекономити 72 тисячі гривень.

фото: Роман Балук

Андрій Садовий подякував за таку важливу допомогу і зазначив, що один із корпусів лікарні, який облаштовують за фінансової підтримки німецького уряду, присвятять Німеччині. «Це буде частинка Німеччини у Львові, і це особлива частинка – бо це про те, що рятує життя», – зазначив він.

«Дуже приємно, що Німеччина багато інвестує у Львів. Я супроводжую тут багато проєктів, і наша співпраця є дуже доброю. Сподіваюся, інші проєкти, які на стадії реалізації, зможемо успішно завершити і передати вам», – сказав Рене фон Прондзінскі. 

Як розповів генеральний директор лікарні святого Луки Василь Трунквальтер, цей МРТ-апарат дає змогу проводити всі види діагностики у максимально короткий термін, отримуючи при цьому знімки найвищої якості. Також він є економним у споживанні енергії, і додатково обладнаний потужним UPS-акумулятором, що дозволяє безперервно працювати протягом 30 хвилин під час перебоїв електропостачання.  

МРТ-апарат та сонячні панелі закупили і встановили в межах Спеціальної програми підтримки України EU4ResilientRegions. Загальна вартість нового обладнання становить 1,5 млн євро.

Нагадаємо, у Львові на території лікарні святого Луки облаштовують модульний діагностичний центр, загальною площею 400 кв. м. Вартість проєкту – 3,5 млн євро, його фінансує німецька компанія GIZ у межах співпраці з Першим медичним об’єднанням Львова.

фото: Роман Балук