Безкоштовні та платні послуги в медичних закладах Львова: що треба знати мешканцям

  • 22.02.2024, 15:45
  • Пресслужба ЛМР
Кожен пацієнт, який уклав декларацію з сімейним лікарем, має право на низку безоплатних медичних послуг. Також безоплатною є невідкладна допомога. Водночас, є певні послуги, які надаються на платній основі. В управлінні охорони здоров’я Львівської міської ради нагадують, про які послуги йдеться і чому це важливо знати.

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Програма медичних гарантій охоплює всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану, екстрену, паліативну допомогу та реабілітацію як дорослим, так і дітям. Перевірити своє здоров’я безоплатно може будь-яка людина, яка підписала декларацію із сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

Зокрема, у пакет безоплатних медичних послуг в лікаря первинної ланки входить низка профілактичних обстежень. Безпосередньо на прийомі лікар може оглянути пацієнта, провести скринінг та зробити швидкі тести на інфекційні захворювання. Безоплатно можна: зробити електрокардіограму, пікфлуометрію (пікову швидкість видиху для оцінки дихальної системи), виміряти гостроту зору та слуху; отримати направлення для консультації з лікарем-спеціалістом; скринінг на наявність розладів психіки та поведінки; раннє виявлення ВІЛ, туберкульозу, гепатитів та інфекцій, які передаються статевим шляхом. Також безоплатно можна зробити загальний аналіз крові, сечі; аналіз рівня холестерину та глюкози в крові. Також це вакцинація за календарем щеплень та електронний рецепт на «Доступні ліки». 

Профілактичні огляди та аналізи є обовʼязковими:

·       щороку:

– цукровий діабет: 45 років і старші, а також усі при факторах ризику

– ВІЛ: 14 років і старші

– туберкульоз: усі при факторах ризику

·       раз на два роки:

– рак молочної залози: 50-69 років, із 40 – при факторах ризику

– гіпертонічна хвороба та інші серцево-судинні захворювання: жінки 50 років і старші, чоловіки 40 років і старші

– колоректальний рак: жінки і чоловіки старші 50 років

– рак передміхурової залози: з 40 років залежно від ступеня ризику

У  програму медичних гарантій входить 6 досліджень ранньої діагностики онкологічних недуг (за скеруванням лікаря):

– мамографія – обстеження молочних залоз

– гістероскопія – обстеження матки

– езофагогастродуоденоскопія (гастроскопія) – обстеження стравоходу і шлунка

– колоноскопія – обстеження товстого кишківника

– цистоскопія – обстеження сечового міхура

– бронхоскопія – обстеження трахеї та бронхів 

На первинній ланці пацієнт може зробити такі дослідження:

– загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою

– загальний аналіз сечі

– глюкоза в цільній крові

– холестерин загальний

– швидкі тести на вагітність, тропонін, ВІЛ, вірусні гепатити В і С

– проведення тесту на антиген SARS-CoV-2

«Основною метою роботи закладів охорони здоров’я Львівської громади є надання якісної та вчасної медичної допомоги, відповідно до укладених договорів про медичне обслуговування за програмою медичних гарантій з Національною службою здоров’я України. Мешканці, які уклали декларації із сімейними лікарями, на безоплатній основі та за наявності електронного скерування отримують послуги безкоштовно. Часом буває, що не всі мешканці про це знають, тому Національна служба здоров’я презентувала онлайн-гід програми медичних гарантій для пацієнтів. Цей гід зручно завантажити і завжди мати із собою у своєму гаджеті, у разі необхідності звернення за медичною допомогою», - каже Марта Матюшко, керівниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради.

В онлайн-гіді програми медичних гарантій є інформація про те, які послуги можна отримати на первинній ланці меддопомоги; які безоплатні лабораторні, інструментальні та ендоскопічні дослідження можна отримати на амбулаторному рівні; що передбачає стаціонарна допомога та окремі пріоритетні напрямки. Також є інформація про те, що входить у безкоштовну психіатричну, онкологічну, реабілітаційну та паліативну допомогу, а також про програму «Доступні ліки» та алгоритм їх отримання.

Водночас, в управлінні охорони здоров’я нагадують, що якщо пацієнт не уклав декларації з лікарем і не має електронного скерування, тоді медичні послуги для нього є платними. Або якщо пацієнт хоче терміново за власним бажанням пройти певні обстеження – тоді послуги теж будуть платними. Також є певні види медичних послуг, які не відшкодовує Національна служба здоров’я України через те, що вони не входять у Програму медичних гарантій. Це, зокрема, окремі види фізіотерапії, масаж, косметологічні послуги тощо. Усі такі послуги теж надаються на платній основі.

Детальний перелік усіх платних послуг, які надають міські медичні заклади, дивіться у додатках нижче. Також ця інформація є розміщена на дошках оголошень у кожній поліклініці міста.

ОНЛАЙН-ГІД ПОСЛУГ

ПЛАТНІ ПОСЛУГИ у медичних закладах