Лікарі центру НЕЗЛАМНІ зберегли ногу 25-річному захиснику

  • 23.02.2024, 15:49
  • Пресслужба ЛМР
Команді ортопедів-травматологів Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) вдалося зберегти ногу 25-річному Іллі Дмитришин з села Борщовичі, що на Львівщині. Він отримав важке вогнепальне поранення ноги і міг втратити кінцівку. Та вже на третій день після операції захисник зміг стати на ноги.

У військо хлопець пішов добровільно за рік від початку повномасштабного вторгнення. Каже, що таке рішення ухвалив, бо сприймав це як належне. А ще він пішов на війну заради свого маленького сина Мар’яна – його іграшкову машинку Ілля згодом прикріпить до свого бронежилету і воюватиме з цим постійним нагадуванням про те, що він - батько, тож має подбати про майбутнє сина.

Ілля гадав, що у війську стане парамедиком, адже має медичну освіту. Утім, розподілили його у кулеметники 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. У її складі захисник воював на Бахмутському напрямку, де у вересні минулого року в районі Кліщіївки отримав важке кульове поранення в ногу. Це сталося під час ворожого штурму.

Пораненого доправили в Харків, де лікарі стабілізували стан пацієнта, встановили апарат зовнішньої фіксації та скерували до Львова, у центр НЕЗЛАМНІ, щоб спеціалісти спробували зберегти воїнові ногу.

До центру НЕЗЛАМНІ пацієнт надійшов з масивним дефектом мʼяких тканин у ділянці стегна і великим дефектом стегнової кістки – близько 7 см. За порятунок кінцівки взялася команда ортопедів-травматологів.

«Спершу побороли інфекцію і загоїли рану, потім зафіксували стегнову кістку пластиною і заповнили кістковий дефект цементним спейсером з антибіотиком за методикою Masquelet. Цей метод дозволяє провести заміщення масивних дефектів великих кісток за допомогою формування організмом мембрани навколо заповненого цементним спейсером дефекту», - розповідає ортопед-травматолог Юрій Кіт.

Далі, після формування оболонки, травматологи видалили наповнювач та пересадили кістковий трансплантат з тазу пацієнта. Втручання минуло успішно і кінцівку вдалося зберегти.

«Прогнози мені спершу давали, що я буду десь пів року лежати в ліжку і нічого не можна буде з цим зробити. Я дуже боявся цього. Але вже на 3-й день після першої операції я вийшов на вулицю на милицях», - каже Ілля і дякує лікарям за можливість знову ходити.

Реабілітація воїна ще триває, але він вже думає про повернення на фронт. Каже, що не може допустити, аби його синові теж довелося воювати. Нині Мар’яну лише 6 рочків. І найбільша мрія захисника, аби його син зростав у мирній країні, яка перемогла у війні.  

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не мусили їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Сайт проєкту: https://unbroken.org.ua/

Реквізити для пожертв: https://unbroken.org.ua/donate.html