Відомий турецький пластичний хірург оглянув 25 та прооперував 12 дітей у лікарні святого Миколая у Львові

  • 11.04.2024, 13:13
  • Пресслужба ЛМР
Відомий турецький дитячий пластичний хірург Хакан Агір уже впʼяте приїхав до лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова, аби допомагати українським дітям із вродженими вадами обличчя.

Розщілини м'якого та твердого піднебіння, опущення повік (птози), вроджені деформації вух та носа – разом із командою львівських лікарів Хакан Агір працював із багатьма складними випадками.

Один із прооперованих пацієнтів – 15-річний Богдан зі Львова. Хлопець народився із викривленим убік носом. Ця вада спричинила повне блокування лівої ніздрі. Тож все своє дитинство Богдан не міг дихати повноцінно. Тому його обмежували у заняттях спортом та навантаженнях. Крім фізичних незручностей, має така вроджена вада і негативний психологічний ефект. Адже візуально дефект дуже помітний: ніс юнака повністю прилягає на лівий бік обличчя.

Аби спробувати скоригувати ваду Богдана, минулого тижня його привели на консультацію до Хакана Агіра – провідного пластичного хірурга з Туреччини. Після огляду юного пацієнта закордонний спеціаліст пообіцяв допомогти і запропонував операцію. Богдан не міг повірити, що нарешті зможе вільно дихати, займатися спортом і не соромитися.

Це складне втручання Хакан Агір спільно з медиками лікарні виконав у два етапи. Спершу зробили септопластику, тобто корекцію форми носової перегородки Богдана. Для цього витягнули хрящову тканину, вирівняли її та встановили у правильному положенні. Потім провели ринопластику, тобто надали носу пропорційної форми. Цей етап хірургічного втручання теж минув успішно. Тому вперше у своєму житті Богдан нарешті зміг вдихнути повітря на повні груди.

За тиждень пацієнтові мають зняти фіксуючу пластину і вже тоді можна буде оцінити також і естетичний ефект від проведеного втручання. Юнак тепер прагне жити активно. Мріє подорожувати Україною та обов’язково побачити Крим після нашої перемоги.

«Одна із найголовніших проблем у лікуванні дітей із вродженими вадами обличчя в Україні – це відсутність вчасної діагностики та розвиненої мережі медзакладів по всій країні, які б могли провести пацієнта шляхом від виявлення вади, створення багаторічного плану для корекції і до низки необхідних хірургічних втручань. Тут недостатньо лише Києва. Так має бути хоча б у найбільших обласних центрах. І я тут, у дитячій лікарні святого Миколая, аби ділитися своїм багаторічним досвідом із вашою чудовою командою, допомагати налагоджувати роботу, представити визнані світові протоколи лікування та техніки втручань», - розповідає про цілі своєї місії Хакан Агір.

Вперше турецький лікар почав приїжджати до України ще до повномасштабного вторгнення. А з 2022-го він постійно буває у Дніпрі, Харкові та Львові. Лише минулого року він провів в Україні близько чотирьох місяців, у 2024 – вже місяць. Допомагає Хакан Агір не лише діткам, а й пораненим військовим та цивільним. Приїжджає сам – за покликом серця і без підтримки будь-яких організацій. Його місія – попри війну допомагати підтримувати стійкість української медицини та розвивати тут пластичну хірургію.

Також під час свого пʼятого візиту до дитячої лікарні святого Миколая Хакан Агір оглянув маленьких пацієнтів, яких прооперував торік у жовтні, під час першої місії.