Львівські кардіохірурги пересадили серце захиснику за 600 км від Львова

  • 21.05.2024, 09:27
  • Пресслужба ЛМР
Аби врятувати 49-річного захисника Василя Ципівку, у якого після важкого поранення виникла серцева недостатність, кардіохірурги лікарні святого Пантелеймона повезли його за 600 км від Львова – на Одещину, і провели пересадку серця. Адже серце поза тілом «живе» лише чотири години, а «швидка» не могла доставити орган за цей час, тому лікарі разом з реципієнтом поїхала до донора.

49-річний Василь Ципівко з селища Шкло, що на Львівщині. До війська чоловік доєднався ще на самому початку повномасштабного вторгнення – у березні 2022 року. Служив стрільцем. Через півтора роки у лавах ЗСУ, поруч із Василем розірвався ворожий боєприпас. Попри важке поранення, чоловік одужав і успішно відновився. Однак на початку цього року його самопочуття різко погіршилось.

«У мене з'явилася задишка. Стало важко ходити – не міг пройти і 5 метрів. Я навіть шнурівки не міг зав'язати, бо задихався», - каже захисник.

Результати обстеження приголомшили: потрібна трансплантація серця. У чоловіка спадкове захворювання – дилатаційна кардіоміопатія, раніше хвороба про себе не давала знати. Спровокувало загострення важке поранення.

Спершу роботу серця захисника лікарям вдавалося підтримували за допомогою пігулок. Коли медикаменти вже перестали допомагати, пацієнта поставили в лист очікування на донорське серце. У ніч з 6 на 7 травня Василя повідомили, що з’явився донор, але він аж в Одеській області. Це надто далеко від лікарні святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова. Адже небо для цивільних польотів нині закрите, а дорога каретою швидкої надто довга для донорського органу. Та львівські кардіохірурги швидко зорієнтувалися, як не прогавити шанс на друге життя для захисника.

«Стан Василя був критичний. Зі своїм серцем він не прожив би і місяця. Донор ідеально підходив, але транспортувати його у Львів було неможливо, адже серце живе лише 4 години поза людським тілом. Тому ми оперативно взяли реципієнта, тобто Василя, зібрали команду та апаратуру і вирушили в Одеську область на операцію», - розповідає Роман Домашич, керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця Першого медоб’єднання Львова.

Донором для Василя став 37-річний чоловік, який потрапив в ДТП. Медики тамтешньої лікарні констатували смерть мозку. Його родина ухвалила складне рішення та дозволила вилучити органи задля порятунку життя інших людей.

Трансплантацію львівські кардіохірурги виконали в місті Балта Одеської області – на базі міської лікарні. Операція минула успішно і вже на наступну добу після пересадки органу лікарі разом із пацієнтом повернулися до Львова. А вже на другу добу Василь почав ходити.

«Це якесь диво! Я в це не вірив. Йшов на операцію, як на війну. Але я живий і тепер здорове серце б’ється в мене в грудях», - каже захисник.

До слова, за підсумками першого кварталу 2024 року, Центр трансплантології Першого медоб’єднання Львова виконав найбільшу в Україні кількість трансплантацій. А загалом за три роки у Львові провели 327 трансплантацій органів: це серця, печінки та нирки, а також легені. Торік тут вперше в Україні пересадили комплекс підшлункова залоза та нирки, а також провели першу в Україні пересадку комплексу серце-легені та успішну спліт-трансплантацію печінки.