Своїм завзяттям здивував лікарів: у центрі UNBROKEN 27-річний захисник швидко опанував протез

  • 20.06.2024, 09:51
  • 253
  • Пресслужба ЛМР
Фантастичний результат – саме так про відновлення бійця 3-ї штурмової, який отримав поранення в передостанній день оборони Авдіївки та втратив ногу, говорять фізичні терапевти центру UNBROKEN. Адже менш ніж за три тижні на протезі захисник навчився керувати штучною кінцівкою, наче власною ногою.

До великої війни 27-річний Вадим Бартащук із села Соколова, що на Вінниччині, працював будівельником. На другий день повномасштабного вторгнення він добровільно доєднався до лав 3-ї окремої штурмової бригади і воював у її складі майже два роки. Брав участь у боях на Херсонщині та Донеччині, зокрема, за Авдіївку.

Поранення отримав за день до повного виведення українських захисників із міста. Це було 16 лютого 2024 року.

«Ми виходили з Авдіївки та не помітили ворога, який зачаївся буквально в 20 метрах від нас. Почався бій. Куля влучила мені у праву ногу. Я відразу впав на землю. Наклав турнікет, а мої побратими далі відстрілювались», - розповідає воїн.

Бій був довгим, а обстріл щільним. Пораненого довго не могли евакуювати. Турнікет на нозі пробув аж 11 годин. Тож медикам у найближчому стабпункті у Покровську нічого не залишалося, як ампутувати бійцеві ногу – заради порятунку життя. Потім була низка лікарень і центр UNBROKEN, куди Вадим приїхав вже на протезування та реабілітацію.

«Я мав шалену мрію стати на дві ноги, ходити вільно в магазин, гуляти містом та почувати себе повноцінною людиною», - каже захисник. Тож щойно він отримав свій перший тимчасовий протез, який для нього виготовили у центрі UNBROKEN, одразу взявся його опановувати. Та з таким завзяттям і запалом, що здивував навіть свого фізичного терапевта.

«Вже на третій тиждень Вадим повністю опанував штучну кінцівку. Він пересувається без милиць, ходить задом, йде сходами. Це, без перебільшення, фантастичний результат за такий короткий час!», - ділиться успіхами пацієнта Андрій Новосад, фізичний терапевт центру UNBROKEN.

Одна мрія Вадима уже втілилася в життя – він знову може ходити. Ще одна, сподівається, теж незабаром здійсниться. Понад усе боєць хоче повернутися до своїх – у лави 3-ї штурмової бригади. Певен, що зможе бути корисним і на протезі. 

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не змушені були їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Сайт проєкту: https://unbroken.org.ua/

Реквізити для пожертв: https://unbroken.org.ua/donate.html