Грає у футбол на протезі та готується до турніру: у центрі UNBROKEN відновлюється 27-річний захисник

  • 24.06.2024, 10:16
  • 153
  • Пресслужба ЛМР
Олександр Чинчлей втратив ногу, але не жагу до гри у футбол. Після важкого поранення боєць, який проходить реабілітацію у центрі UNBROKEN, продовжує займатися улюбленим спортом та незабаром візьме участь у турнірі в Польщі.

Олександру – 27 років, він з Одещини. До війни працював у будівельній сфері. А улюбленим заняттям поза роботою завжди був футболом. Грає з 7 років, а дорослим навіть брав участь у Одеській Лізі Співдружності – першості для місцевих аматорських команд.

До війська Олександр долучився добровільно вже на третій день повномасштабного вторгнення. До поранення встиг повоювати майже на всіх гарячих напрямках. Брав участь в обороні та штурмах на Херсонщині, Запоріжжі, Донеччині та Харківщині. У листопаді 2023 року, під час виконання бойового завдання в селі Роботине Запорізької області, захисник втратив ногу. Тоді ворог щільно накривав їх вогнем. Потім виник ближній бій і в Олександра поцілили гранатою.

«Вірив у те, що залишусь живим», – пригадує боєць свої думки у перші миті після важкого поранення. Після низки медзакладів, на протезування і реабілітацію Олександра скерували до центру UNBROKEN у Львові.

Кукса була ще незагоєна, тож спершу за пацієнта взялися хірурги. Виконали кілька втручань: забрали вакуумний апарат із рани та викачали гематому. Після загоєння до роботи приступили протезисти та виготовили для Олександра штучну кінцівку.

Нині, аби опанувати протез, пацієнт активно тренується. І одночасно продовжує грати у футбол. Олександр зрозумів, що відсутність кінцівки – не привід розпрощатися зі своєю пристрастю, і відкрив для себе адаптивні види спорту та змагання для осіб з інвалідністю. Уже за кілька днів захисник гратиме у футбол на турнірі в Польщі.

Нагадаємо, ветерани війни, які втратили кінцівки на війні, реабілітуються у Львові завдяки футболу. З ініціативи отців-салезіян і тренера Богдана Мельника сформувалась команда Pokrova Lviv AMP, у якій грають ветерани з ампутованими кінцівками. 

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не змушені були їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Сайт проєкту: https://unbroken.org.ua/

Реквізити для пожертв: https://unbroken.org.ua/donate.html