Львівські лікарі 9-річному хлопчику видалили частину язика, аби врятувати життя

  • 01.07.2024, 16:08
  • 94
  • Пресслужба ЛМР
Хлопчика із надзвичайно рідкісною пухлиною прооперували хірурги дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова. Лікарям довелося видалити частину язика, де утворилася пухлина, яка спершу заважала б дитині говорити, потім - їсти і зрештою - дихати.

9-річний Єгор Полуектов родом із Запорізької області. Вже понад два роки як його рідне місто Мелітополь - окуповане, а Єгор із родиною мешкає у Львові. Нещодавно хлопчик помітив, що його язик напухнув. У місці набряку мама намацала “горошинку” та повела сина до спеціалістів лікарні святого Миколая.

Під час УЗД обстеження медики виявили на язиці Єгора сантиметрову пухлину. Утворення - вкрай рідкісне. Оперувати дитину потрібно було якнайшвидше! Адже пухлина росла. Спершу вона заважала б Єгору говорити, потім - їсти і зрештою - дихати.

Аби вирізати новоутвір, хірурги мусили виконати резекцію, тобто часткове видалення, і самого язика. Але наскільки велику частину доведеться забирати і як це позначиться на якості життя Єгора, залежало від того, яка ж це пухлина: доброякісна чи злоякісна.

«Просто під час операції ми виконали експрес-біопсію пухлини Єгора. Взяли шматочок утворення, віддали його на гістологічне дослідження і вже через 15 хвилин знали - це міома! Тобто доброякісне утворення м’язевої тканини язика, - розповідає Олександр Калінчук, хірург, медичний директор лікарні святого Миколая. - Під час оперативного втручання наші спеціалісти видалили пухлину, а з нею довелося вирізати і 20% язика хлопчика. Це, так звана, економна резекція. Адже, якби пухлина була злоякісною, видаляти довелося б аж половину органу. Операція тривала півтори години і минула успішно. Тепер Єгор повністю здоровий. Якийсь час він не зможе так добре говорити як до операції, але за пів року його мовлення має повністю відновитися».