У Винниках за кошти місцевого бюджету Львова відновлюють садок №162

  • 08.06.2017, 16:03
  • Романа Куць
У липні торік сесія Львівської міської ради затвердила Комплексну програму підтримки соціальної сфери та інфраструктури громад м. Винники, смт. Рудно і Брюховичі на 2016-2020 роки. Відтак, цього року Львів у місто Винники інвестує понад 17 млн. грн., з них найбільше – 10 млн. грн – на відновлення садочка №162, та 7 млн. грн. – на ремонт доріг. Сьогодні ремонтні роботи у садочку оглянули міський голова Львова Андрій Садовий, мер Винник Володимир Квурт, депутат Львівської міської ради Григорій Козловський та посадовці міських рад Львова та Винник. Як розповів підрядник, ще цього року частина приміщень садочка може бути відкрита для дітей.

Метою Програми, яку затвердила Львівська міська рада торік, є соціально-економічний та культурний розвиток територіальних громад міста Винники і селищ Рудно та Брюховичі. Очікується, що її виконання дасть змогу забезпечити ці громади якісними адміністративними, медичними, житлово-комунальними, транспортними послугами, належним рівнем благоустрою населених пунктів, освітянським та культурним розвитком, сприяти залученню інвестицій, розвитку рекреації тощо.

Зокрема, для міста Винники у цьому році з міського бюджету (субвенції) Львова виділено 17,53 млн. грн., з них 10 млн. грн. - на дошкільний навчальний заклад №162, що знаходиться у місті Винники на вул. Олени Теліги, 4.

«Цей садочок розрахований на 14 груп, фактично, в садочку може виховуватися близько 420 дітей і це надзвичайно суттєво для міста Винник. Якщо проаналізувати, для прикладу, яка електронна реєстрація у сусідньому садочку, то з 195 зареєстрованих дітей, 1-го вересня у садочок зможе піти лише 45 діток. І, відповідно, це дасть можливість охопити діток дошкільного віку, які проживають у місті Винники дошкільною освітою, враховуючи ту електронну реєстрацію, яка станом на сьогодні в нас є.

На сьогоднішній день 80% приміщення садочку №162 вже повністю замінені вікна. Вже монтується новий шатровий дах. Окрім того, проведено розводку системи опалення, каналізації, води. Проводиться заміна, встановлення нової електромережі на 2-му поверсі. В окремих приміщенням ведуться штукатурні роботи, тобто досить активно проводяться ремонтні роботи, тому, я думаю, якщо такими темпами будуть відновлювати приміщення, то Винники скоро будуть мати новий дошкільний навчальний заклад», - зазначила Галина Слічна, директор департаменту гуманітарної політики ЛМР.

«Цей садочок не працював з 2002 року. Ми собі поставили стратегічну мету: у цьому році перша черга садочку має запрацювати. Взагалі цей садочок може прийняти орієнтовно до 500 дітей. Фактично, ми тоді зможемо вирішити проблему для міста Винник. Будівельник знає, що робити і як робити, тут передбачається будівництво басейну, що дуже важливо для дітей. Кошторисна вартість цього об’єкту буде орієнтовно 35 млн. грн. Щоб ви розуміли, бюджет Винник у цьому році близько 25 млн. грн., тому вони фізично не мають змоги це зробити. Місто інвестує свої кошти, адже тут живуть наші львів’яни. У нас є програма по розвитку і  Винник, і Рудно, і Брюхович: садочків, школи, каналізування, доріг. Я оптимістично налаштований, що ці плани, які у нас є, будуть реалізовані», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Насправді це унікальний і важливий проект для міста. Для Винник, мабуть, це проблема номер один – відсутність місць для дітей у садочках. Я думаю, що такий крок від міста Львова, який допомагає нам відновити цей садочок, матиме величезну подяку від молодих мам, які отримають шанс працювати і реалізовувати себе. З другого боку – це хороший приклад співпраці міста Винник і Львова для інших громад, які є навколо. Я думаю, що це той вірний шлях, яким ми можемо рухатися для того, щоб спільно допомагати один одному. У нас є робоча сила, люди і разом ми творимо економічну міць міста Львова», - розповів Володимир Квурт, міський голова Винник.

«Я думаю, що ми близько 250 дітей зможемо забезпечити дошкільною освітою вже скоро. Я вважаю, що це допоможе садочку №156, який є поруч, адже там 196 дітей є на електронній черзі, а садочок спроможний взяти всього лише 45 осіб. Тобто, 150 дітей залишається без змоги навчатися у дошкільному закладі і вони скоро матимуть можливість потрапити у новий садочок», - додала директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Галина Слічна.

Довідка

Приміщення садочку №162 збудоване 1984 року. У ті роки у будівлі функціонував дитячий садок і його відвідували близько 300 дітей, з максимального розрахунку 320 дітей. В установі працювало 13 дитячих груп.

Заклад був обладнаний сучасними басейном, спортзалом (із повним комплектом спортивного інвентаря), стаціонарною пральнею, кухнею та ігровими майданчиками. У кожній груповій дитячій кімнаті було керамічне панно (залишки якого збереглись у будівлі й до сьогодні), килимові покриття, ігрові куточки. З дітьми займались кваліфіковані спеціалісти: логопед, інструктори з плавання і фізкультури, лікарі. Функціонував музичний зал, гуртки іноземних мов та інших культурних спрямувань.

На початку 2002 року дошкільний заклад був закритий. Пізніше приміщення перейшло підприємству «Сільбуд», що передало частину будівлі для функціонування загальноосвітньої школи «Берегиня».

У іншій частині приміщення працював вищий навчальний заклад «Галицький інститут». Після реформування навчальних закладів, приміщення всередині були понищені та закинуті.

Рішенням виконавчого комітету Винниківської міської ради від грудня 2015 року приміщення дитячої установи взято на баланс Винниківської міської ради.

В 2016 р. з бюджету розвитку м. Винники профінансовано експертизу першої черги кошторисної документації реконструкції ДНЗ №162 у м. Винники на вул. Олени Теліги, в сумі 4440 грн.

Заплановані та профінансовані кошти на коригування кошторисної документації першої черги  робочого проекту будівлі реконструкції ДНЗ №162 в сумі 9465 грн.

Рішенням №460 Винниківської міської ради від 15.09.2016 р. про отримання від Львівської міської ради коштів у вигляді міжбюджетного трансферу (субвенції) у сумі 1,5 млн грн для забезпечення реконструкції нежитлових будівель та споруд першої черги за адресою: вул. Олени Теліги, 4 у місті Винники (ДНЗ №162).

відео: Андрій Андрух