Польський художник став почесним доктором Львівської академії мистецтв

  • 23.10.2023, 18:24
  • Пресслужба ЛМР
Професору та ректору Варшавської академії образотворчих мистецтв Блажею Остоя Льніскі присвоїли почесне звання Doctor Honoris Causa Львівської національної академії мистецтв.

Як розповів ректор львівського навчального закладу, польський професор зробив дуже багато для українських студентів на початку повномасштабної війни в Україні та продовжує допомагати до сьогодні.

«Звання почесного доктора дається у двох випадках: людина має вагомі наукові, мистецькі дослідні заслуги або людина зробила якийсь великий внесок для нашого навчального закладу. У випадку ректора варшавської академії спрацювало одразу два фактори. 

Він є видатним художником, графіком, живописцем. А ще у зв’язку з великою війною надав неоціненну допомогу студентам мистецьких навчальних закладів з усієї України. Академія у Варшаві стала фактично координаційним центром, куди прибували українці, звідки їх розподіляли в різні мистецькі навчальні заклади Польщі, де мали можливість повноцінно навчатись. Ректор безпосередньо цим займався, за що ми йому дуже вдячні. Зараз ж пан Блажей допомагає нашому університету з генераторами, батареями та освітленням для нашого бомбосховища, яке ми перетворили безпечний навчальний та виставковий культурний центр», – розповів Василь Косів, ректор Львівської національної академії мистецтв.

Довідка

Блажей Остоя Льніскі – ректор Академії образотворчого мистецтва у Варшаві. Кандидат наук, професор, художник-маляр, художник-графік (станковий), літограф, книжковий дизайнер. У своїй творчості також займається проєктуванням плакатів та гарнітурою.

Від 1999 року безперервно пов'язаний зі своєю альма-матер. Від 2013 року професор з образотворчого мистецтва та, від 2008 року – керівник літографської майстерні на графічному факультеті. Заступник декана графічного факультету (2008-2012), керівник аспірантури заочної форми навчання на графічному факультеті (2008-2012), декан графічного факультету (2012-2016, 2016-2020), ректор Академії образотворчого мистецтва у Варшаві (2020-2024).

Учасник кількох десятків колективних виставок та численних індивідуальних виставок у країні та за її межами. Член почесного комітету з питань святкування ювілею відбудови королівського замку у Варшаві, член Ради центру досліджень культури Варшави Варшавського університету. Суддя у конкурсному журі Міжнародного архітектурно-урбаністичного конкурсу з розробки архітектурного проєкту відбудови Саксонського палацу. Член Програмної ради міжнародного бієнале плакату у Варшаві. Роботи у засобах: Національного музею у Варшаві, Національної бібліотеки у Варшаві, Музею міста Варшави, Районного музею ім. Леона Вичулковского у Бидгощі, обласної публічної бібліотеки ім. Вітольда Гомбровіча в Кельцях, бібліотеки Лодзького університету, історично-етнографічного музею у Хойницях, колекції графіки Галереї сучасного мистецтва БХВ у Катовіце.