«Нема сили, яка може завадити нашій мові у Львові», - А. Садовий

  • 11.09.2012, 18:38
  • Андрій Яремко
Сьогодні у Львові відбулося мирне освітянське віче на захист української мови. Зібралося близько 3000 львів’ян: освітян, студентів. Виступили вчителі, викладачі, громадські активісти, а також міський голова Львова Андрій Садовий.

Фото: Юрій Дячишин

Є багато різних емоцій, які не завжди можеш висловити. Це насправді нетипова річ, коли ми у Львові, в місті, яке є найбільшим україномовним містом в світі - повинні знову і знову брати на себе відповідальність за цілу Україну.  Коли ми святкували 100 років Пласту, приїхало дуже багато делегацій і вони дивляться на Львів, як на основну надію. Вся Україна дивиться - а як у Львові. І коли прозвучала ініціатива з освітянського середовища, що треба разом всім зібратися і відстоювати свою тверду позицію - я дуже зрадів. 

Я дякую, що ви, освітяни, відчуваєте цю відповідальність. Це наша спільна відповідальність. Хто може в нас з вами забрати право вчити наших дітей про визвольні змагання УПА, про героїв Крут, про Голодомор? Нема такої сили, яка б заборонила. 

Ніч завжди найтемніша перед світанком. Так, деколи ми можемо щось приспати і Бог завжди нас будить, щоб ми відчували ту відповідальність, яку ми, львів'яни, маємо в цій державі. Ми маємо говорити правду і стояти на сторожі нашої державності, нашої мови.

Кожен з нас має своє розуміння мови - це молоко мами, перша казка, яку він почув від своєї бабусі. Кожен має своїх вчителів.

Розумію, що доля буде давати нам дуже багато випробувань. Ця боротьба формує людину, особистість. Ми повинні пройти складним шляхом. Я вірю в завтрашній день. Дивлячись в ваші очі, я розумію, що нема сили, яка може завадити нашій державі.

Ми — Божа нація, ми маємо пам'ятати, що «В єдності сила!

Андрій Садовий, міський голова Львова

Організатори розповіли, що метою заходу є: «забезпечення дотримання вищими органами влади Конституції України та збереження української мови як єдиної державної, зупинення прийняття антиукраїнських законів, привернення уваги суспільства до проблем мовної політики в Україні».

Організаторами акції є Асоціація керівників навчально-виховних закладів Львівської області, Асоціація керівників навчально-виховних закладів м. Львова, представники керівників навчально-виховних закладів районів міста Львова, Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України, районні організації профспілки працівників освіти і науки України м. Львова.

Фото: Юрій Дячишин