«Ми не лише навчаємо українських військових – ми самі також у них вчимось», - генерал Бен Ходжес

  • 30.11.2017, 14:54
  • Христина Процак
Командувач сухопутними військами НАТО в Європі, генерал Бен Ходжес у рамках Lviv Security Forum розповів про три основні теми під час дискусії про війну як реальність.

фото організаторів форуму

«Перше. Хочу наголосити на тому, що є зобов’язання США разом із іншими країнами допомагати Україні захищати себе від Росії. Америка не відходить від цих своїх обов’язків – і у сфері навчання армії, і надання обладнання, і удосконалення та розвиток медичної допомоги для армії. Але не тільки ми навчаємо – також і самі вчимося від українських військових. Вони – справжні борці, віддані своїй країні. Я ніколи не був на лінії вогню із Росією, але наші українські партнери мали такий досвід і ми дуже багато вчимося від них.

Друге. Чи сприймаємо ми війну серйозно? Захід має змінити своє ставлення і пристосувати його до реальності. Бо вторгнення Росії в Крим і на Донбас змусило нас прицільніше дивитися і наново вчитися, як проводити наші військові кампанії та операції.  

Третє. Взаємини між армією, державою та народом. У США є традиція – американці раніше, будучи колонією Великою Британії, не хотіли регулярної армії, але вона мала все-таки бути, однак під контролем цивільним. Отже, американська конституція передбачає цивільний контроль за витратами на оборони. У статті, де описані повноваження Конгресу, написано, що Конгрес має забезпечувати та дисциплінувати збройні сили. Звичайно, президент є головнокомандувачем Збройних сил, але є традиція цивільного контролю за армією», - розповів Бен Ходжес.