У Львові вперше проходить Форум муніципального партнерства (відео)

  • 28.11.2023, 14:22
  • Пресслужба ЛМР
До заходу долучились представники 45 українських громад та 11 європейських. Ключові теми: публічна дипломатія українських міст в умовах війни, участь громад в європейських програмах та проєктах, співпраця уряду, парламенту та громад у процесі європейської інтеграції, а також досвід європейських громад для європейської інтеграції України.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука для Львівської міської ради

Напередодні учасники форуму відвідали Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ, до створення якого долучилися міста-побратими Львова: Фрайбург, Вільнюс та Варшава, а також вшанували пам’ять полеглих захисників України на Личаківському кладовищі.

Другий день Львівського форуму муніципального партнерства розпочали з панельної дискусії про публічну дипломатію українських громад в умовах війни за участі мера данського міста Орхус Якоба Бундсгаарда, міського голови Львова Андрія Садового, голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького та Мелітопольського міського голови Івана Федорова.

Андрій Садовий наголосив, що завдання Львова сьогодні - бути надійним тилом воюючої країни.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Наша перемога має дві частини. Одна частина – це деокупація всіх наших земель, а друга – це перебудова нашої країни. Якщо ми хочемо бути повноправним членом Європейського союзу, всі правила і норми ЄС ми маємо імплементувати. Сьогодні працюючи з містами, які є лідерами в своїх країнах, ми можемо дуже швидко перейняти їхній досвід. Наприклад, Орхус, наш данський партнер, є лідером у світі з точки зору тепло- та водопостачання. Ми вже разом з ними працюємо.

Два тижні тому ми підписали спільну декларацію про партнерство в розбудові UNBROKEN з мером Ліверпуля, мером Манчестера і також мер Орхуса доєднався, будуть ще інші. Ми увесь цей досвід передаємо для українських громад, які сюди приїжджають і тут є оце партнерство»,– розповів Андрій Садовий.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Місто Орхус, як і його мешканці та люди з усієї Данії відчувають нагальну потребу допомогати українцям в будь-який спосіб. Країна, яка перебуває в облозі, яка переживає агресію росії – це те, що має хвилювати кожного з нас. Ми повинні допомогати Україні. А також зазирнути в майбутнє, коли Україна знову стане вільною і зможе побудувати ще кращу країну, ще кращі громади міст.  Ми хочемо бути частиною цього.

Ми приїхали сюди з великою делегацією, тому що хочемо показати і проробити конкретну роботу, яка необхідна для допомоги. Ми в Данії є експертами у певних сферах зокрема, водоочищення та стічні води. Також ми можемо допомогти власним досвідом у реабілітації, який, на жаль, дуже потрібен тут, у Львові, та в інших містах України», – розповів Якоб Бундсгаард, мер Орхуса.

Організатори форуму цьогоріч його проводять вперше, проте він стане щорічним.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Міжмуніципальні партнерства – це завжди про двосторонню співпрацю. Українські громади після налагодження партнерства їдуть у європейську громаду переймати досвід і ми заохочуємо європейські громади приїжджати в Україну переймати досвід. Звичайно, що ситуація в Україні така, що не завжди це можливо зробити, тому ми обрали Львів як майданчик, як тилове місто, де громади можуть зустрітися і перейняти досвід. В Україні досвід у сфері медицини або стійкості зараз є дуже важливим для європейських громад.

Що означає євроінтеграція для українських громад? Немає ніякої інструкції про те, як стати європейським містом і євроінтегруватися, тому ці партнерства, як спитати поради в доброго друга. Якщо ви робите якусь реформу, ви можете спитита польського чи литовського партнера, як це відбувалось у них.

Також можна подаватися на європейські програми. Зараз відкрита програма для України Interreg Ukraine, і щоб отримати грант, треба мати не менше 5 партнерів. Окрім іншого, це і підтримка у важкі часи. Всі ми знаємо, як протягом останніх півтора роки міста-побратими і міжнародні партнери підтримували українські громади і це продовжується, за що ми дякуємо», – розповіла Світлана Крижанівська-Блінова, керівниця міжнародної програми Інституту міста Львова, координаторка ініціативи Cities4Cities United4Ukraine.

Львівський форум міжмуніципального партнерства — це щорічний захід ініціативи Cities 4 Cities | United 4 Ukraine, який має на меті просування ідеї міжмуніципального партнерства між муніципалітетами в Україні та ЄС, шляхом обміну кращими практиками, посилення співпраці, відкриття можливостей та координації зусиль між національними, міжнародними та місцевими гравцями для швидкого відновлення після російської війни та європейської інтеграції України на місцевому рівні.

Форум реалізовується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)» та проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» Шведської асоціації місцевих і регіональних влад SALAR International.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради

фото Романа Балука для Львівської міської ради