З нагоди Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні у Львові підняли прапор Андрія Дигдаловича, який загинув на Майдані (відео)

  • 20.02.2024, 15:07
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні, 20 лютого, в Україні відзначають День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Цьогоріч минає 10 років після розстрілу учасників Революції гідності, що героїчно відстояли демократичні інтереси, права і свободи українців. В пам'ять про їх подвиг та задля увічнення імен Героїв Небесної Сотні у Львові ровесник революції підняв прапор України, що належав загиблому на Майдані львів'янину.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука для Львівської міської ради

Подія відбулась на Меморіалі пам'яті Героїв Небесної Сотні. Український стяг піднімав ровесник Революції гідності, 10-річний Богдан Компричевський, батько якого зараз служить у Збройних силах України.

Сам прапор належав львів’янину Андрію Дигдаловичу, якого вбили 20 лютого 2014 року на Майдані в Києві. Саме в цей день 10 років тому він мав отримати нагороду – орден «За оборону Майдану», однак зранку його життя забрала куля снайпера на вулиці Інститутській. В цей момент у внутрішній кишені куртки з ним був прапор України, який і піднімали над меморіалом.

Дружина Героя Наталія Дигдалович, каже, що довго боролась за те, щоб їй віддали прапор чоловіка, адже він – останнє, що було при Андрієві у момент загибелі. Жінка горда того, що стяг підняли у центрі Львова, адже це гідна шана подвигу її чоловіка та усіх загиблих на Майдані.

«Цей прапор – це символ життя, яке так любив Андрій, який є дуже важливим для нашої сім'ї. Для мене, для дітей - це дороговказ, з яким ми повинні йти по життю, щоб чітко розуміти, що ми не можемо існувати без України в серці», – пояснює Наталія Дигдалович.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

Також на меморіалі вже традиційно школярі розвішали сотні власноруч створених паперових ангеликів, а також деревʼяних ангеликів, яких розмальовували ліцеїсти Львівського художнього ліцею при Академії мистецтв.

«Кожен з загиблих Героїв Небесної Сотні заклав новий сенс і зміст нашої країни, відкрив нову сторінку нашої історії. Коли ми говоримо про цих людей, ми повертаємося в минуле, згадуючи важкі події, але дивимося в майбутнє, адже саме вони заклали сенс в українське майбутнє. Сьогодні ми висловлюємо велику вдячність всім Героям Небесної Сотні та кожному Герою України, який боронив, боронить і буде боронити нашу державу», – наголосив Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

Також сьогодні зранку на Личакові вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Представники міської та обласної влади, родини Героїв Небесної Сотні, духовенство та мешканці міста спільно помолились поминальну молитву, поклали квіти і запалили лампадки до могил Героїв, які загинули під час Революції Гідності.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради

фото Романа Балука для Львівської міської ради