Біля Львівської мерії підняли кримськотатарський прапор (відео)

  • 26.06.2024, 11:36
  • 177
  • Пресслужба ЛМР
Щорічно 26 червня кримські татари відзначають День національного прапора. З цієї нагоди у Львові перед будівлею міської Ратуші урочисто підняли кримськотатарський прапор – як знак підтримки і нагадування про те, що Крим був і залишається українським.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Окупаційна російська влада продовжує дискримінацію кримських татар за їх опір і рішучість зберегти свою культуру та ідентичність. Повернення українського і кримськотатарського прапорів буде для нас всіх поверненням свободи у наш Крим. Дякую всім за те, що прийшли сьогодні відзначити разом цей важливий день – день символу нашої ідентичності», - зазначив імам Іслям Тохлу, керівник Львівського культурного центру кримських татар.

Спершу на флагштоці підняли прапор, а відтак виконали Гімн кримськотатарського народу та Гімн України. Також хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх, хто віддав життя у боротьбі за Україну.

«Ми дякуємо всім, хто тут, на місці, пригадує всім нам, що Крим – це Україна. Що Крим завжди був, є і буде українським. І разом ми єдині у боротьбі з російським агресором», - сказав мер Львова Андрій Садовий.

Урочисте підняття прапора відбулось за участю представників громади кримських татар, які проживають у Львові, мешканців і гостей міста, та представників влади різних рівнів.

«Для багатьох кримських татар прапор є символом свободи і життя. Наш прапор є з нами від наших батьків і дідів, разом з нами він пройшов багато випробувань. Він разом з українським прапором майорить на передовій, де ми воюємо разом за нашу свободу, бо це символ єднання наших народів», - зауважив військовий з позивним Чингісхан, родина якого зараз перебуває в окупації у Криму.

«Кримські татари – це корінний народ нашої країни, ми маємо їх підтримувати, в нас дуже багато спільного. На знак моєї поваги – ми і моя сім’я приїхали сьогодні сюди, щоб підтримати кримських татар», - додала Руслана, яка приїхала сьогодні до Львова з Рівного, аби разом відзначити день кримськотатарського прапора.

Довідка

Прапор кримських татар – це полотно блакитного кольору із зображеним на ньому золотистим гербом – тамгою. Після проголошення Україною незалежності, 1991 року блакитний стяг був прийнятий Курултаєм (національними зборами) кримськотатарського народу як національний.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради

фото Романа Балука для Львівської міської ради