Мер Львова подякував військовим капеланам за служіння і вручив відзнаки від громади міста

  • 25.10.2023, 13:11
  • Марія Демчина
Сьогодні, у День військового капелана, міський голова Львова Андрій Садовий зустрівся з військовими капеланами та подякував їм за служіння і духовну підтримку наших захисників. Під час зустрічі поговорили також про реабілітацію і протезування військових. Адже у центрі UNBROKEN щодня лікують, протезують та реабілітують воїнів і цивільних, які постраждали від війни.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Ваша місія особлива – бути поруч з нашими військовими. Кожного дня і кожної хвилини нести їм світло і давати підтримку. Особливо, коли важко. Ми з отцем Тарасом Михальчуком бачимося кожного дня, коли прощаємося з нашими Героями. І це найважче, це розриває усе всередині. Дякую вам за ваше служіння – часто нелегке, але таке потрібне», – сказав Андрій Садовий, міський голова Львова. А відтак вручив капеланам подяки від громади міста.

Подяки отримали:

– о. Андрій Хомишин – священнослужитель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла (УГКЦ);

– о. Володимир Адамчук – капелан Львівського ліцею ім. Героїв Крут (УГКЦ);

– о. Андрій Кончило – військовий капелан, старший інспектор ЛПБА, викладач (ПЦУ);

– о. Роман Грабар – капелан 45-ї артилерійської бригади (ПЦУ);

– о. Петро Мельник – військовий капелан (ПЦУ);

– о. Йосип Голубко  – капелан Львівського 7-го прикордонного Карпатського загону (ПЦУ);  

– о. Ян Заяць – капелан на Яворівському військовому полігоні (РКЦ);

– Антон Кочев – військовий капелан (Протестантська церква);

– Дмитро Кузьменко – капелан церкви «Нове покоління» (Протестантська церква);

– Євген Глиняний – капелан 111-ї бригади (Протестантська церква).

«Дякуємо, що ви про нас пам’ятаєте, дякуємо за те, що ви робите для воїнів, дякуємо за підтримку і реабілітацію тих, кого поранила війна. Війна завдає біди, на жаль, гинуть наші воїни, наш цвіт нації, і це важкий етап. Але з вірою і надією йдемо далі», – зауважив отець Роман Грабар, капелан 45-ї артилерійської бригади (ПЦУ).

Мер розповів капеланам про екосистему НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN), яку вибудовують у Львові. Адже саме тут піклуються про кожного українця, який зазнав поранень внаслідок російського вторгнення. І саме тут, у Національному реабілітаційному центрі UNBROKEN, виготовляють та встановлюють сучасні протези нашим військовим і цивільним, даючи можливість повернутися до повноцінного життя. Близько 90% пацієнтів, яких лікують та протезують у центрі, це мешканці різних куточків України.

Також на зустрічі були о. Тарас Михальчук, настоятель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла, та о. Андрій Сіданич, капелан Львівської міської ради.

Зазначимо, 25 жовтня в Україні відзначають День військового капелана. Капеланську службу у Збройних Силах України на законодавчому рівні запровадили торік. Відтоді священнослужителі – представники українських Церков і релігійних організацій, служать у Збройних Силах України, Національній гвардії та Державній прикордонній службі. Раніше капелани служили і духовно підтримували військових на волонтерських засадах.

До слова, День військового капелана започатковано на честь святого Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого вважають засновником і покровителем військового духовенства.

фото Романа Балука для Львівської міської ради