Коли, як не у час війни: у Львові відбувся Молитовний сніданок, який у світі проводять вже 70 років (відео)

  • 03.11.2023, 12:59
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні у трапезній Українського Католицького Університету відбувся Молитовний сніданок. Духовенство, капелани, волонтери, соціальні працівники, військові, освітяни, медики, представники обласної та міської влади спільно помолилися за усіх наших військових та перемогу України над ворогом. Подія, що є традиційною у країнах світу, відбулася у нашому місті уже втретє.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Коли, як не сьогодні, час для такої молитви і такого об’єднання? Святе Письмо каже нам історію про те, як Божий народ воював і Господь був на його боці. Був лідер, який провадив народ у цій війні, і був ще один лідер – Мойсей, він виходив на гору і під час битви стояв і піднімав свої руки до неба – і народ перемагав. Коли ж він опускав свої руки – народ програвав. І так у молитві Божий народ переміг», - зауважив Дмитро Колесник, ініціатор Молитовного сніданку у Львові.

Мер Львова Андрій Садовий наголосив, що така подія є чудовою можливістю поспілкуватися і відчути єдність одні з одними, всупереч релігійним чи політичним переконанням.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Так само, як ми покладаємо всі наші надії на наших військових, ми молимося Господу і просимо здоров’я і сили. Цей сніданок є особливим – як і кожен, який був перед тим, тому що інші люди, інший час, інше відчуття реальності. Я би хотів, щоби кожен з тут присутніх розумів свою відповідальність за сім’ю, колектив, за місто і країну – бо від кожного з нас це залежить. Я би просив нас всіх подякувати один одному за цю можливість бути в цю коротку мить разом, подивитися один одному в очі, це так залежить – мати оцю єдність», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

До Молитовного сніданку долучився також голова оргкомітету Президентського Молитовного сніданку у США Даґ Бьорлі, який організовує такі сніданки понад 40 років.

«У цій боротьбі ми підтримуємо вас. Я маю велику честь приїздити в Україну останні 58 років, це другий дім для мене. Тому я дуже радий бути тут зараз», - сказав Даґ Бьорлі, співголова організаційного комітету Національного молитовного сніданку в США.

Молитовні сніданки популярні у цілому світі, зокрема у Європі та США. Це чудова нагода для зустрічі релігійних громад, представників влади, інтелігенції, підприємців, освітян, медиків і громадських лідерів, аби духовно об’єднатися у молитві за щасливе майбутнє.

«Ці молитовні сніданки об’єднують усіх людей доброї волі. Тому дуже важливо проводити їх, особливо у наш час, коли ми переживаємо війну, коли ми об’єднуємося навколо однієї ідеї – перемогти ворога. Ми повинні приходити і дивитися один одному у вічі, щоби серед нас було багато доброти. А джерелом  цієї доброти і любові є Ісус Христос.

Молитовні сніданки проводяться дуже давно, вони започатковані у США ще в середині 20 століття і вже по всіх країнах, в тому числі в Україні, після того, як вона здобула незалежність, проводяться ці молитовні сніданки, основою яких є єдність і любов поміж нами», - розповів високопреосвященний Димитрій, митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ.

Нагадаємо, вперше Молитовний сніданок у Львові відбувся у 2019 році. Тоді його організували з ініціативи Ради Церков міста та з нагоди Року сім'ї. Перший у світі Молитовний сніданок організували у 1953 році в Америці.

фото Романа Балука для Львівської міської ради 

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради